Nagy lépés

2024.01.15. 18:00

Egyetemavató ünnepre készül a pataki teológia

Sárospatak - Az alkalmazott tudományok egyeteme cím egy több mint harminc éves, folyamatos és tudatos építkezés eredménye.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Nagy ünnepre készül a Sárospataki Református Teológiai Akadémia, ugyanis február elsejétől Sárospataki Református Hittudományi Egyetemként működik tovább az intézmény. Éppen ezért erre a napra közös ünneplésre hívják mindazokat, akik valamilyen módon kötődnek az 1951-ben bezárt, majd negyven évnyi szünet után 1991-ben újraindult intézményhez. 

Dr. Enghy Sándor professzor, a teológia rektora a Boon.hu-nak elmondta: a cím egy több mint harminc éves, folyamatos és tudatos építkezés eredménye, ugyanis számos feltételt kellett teljesíteniük ahhoz, hogy megkapják az alkalmazott tudományegyetemi rangot. Ebben pedig nagyon sok ember munkája benne van – jelentette ki. Megjegyezte: ha eddig volt olyan hallgató, aki bár gondolkodott azon, hogy náluk folytassa felsőfokú tanulmányait, de visszatartotta az, hogy a teológia nem volt egyetem, ez a hiányosság most megszűnik.

Mindenkit várnak

A felsőoktatási intézmény ünnepet szervez február elsejére a sárospataki református templomban istentisztelet keretében, amelyre várnak mindenkit, akinek valamilyen kapcsolata volt és van a teológiával. Az eseményre meghívták Kövér Lászlót, a Magyar Országgyűlés elnökét, az igét pedig Balog Zoltán dunamelléki püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke hirdeti. Köszöntőt mond és a teológia által bejárt útról történeti áttekintést ad Pásztor Dániel, a fenntartó Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke – közölte a rektor. Meghívták a társegyetemek rektorait, püspököket, valamint „hazavárják” a régi tanárokat, diákokat is.

Készíttettek az alkalomra egy Sárospataki Református Hittudományi Egyetem feliratú érmét, amely az intézmény jelképe: a trombitás angyal mellett tartalmazza az anyaintézmény, vagyis a Sárospataki Református Kollégium alapításának évét, 1531-et és az egyetemmé válás időpontját, 2024. február elsejét – tette hozzá dr. Enghy Sándor. 

Közel 500 éves iskola válik egyetemmé

A rektor hangsúlyozta: az alapítás évének megjelenítése azért is fontos, mert elterjedt a világhálón az, hogy új egyetem létesül Sárospatakon, de ez nem egy új intézményt jelent, hanem egy közel 500 éves iskola válik egyetemmé. Mivel az iskola alumni köre 1991 óta jelentősre bővült, ráadásul az országban és a világban szétszórva élnek, ezért a református sajtó, a különböző médiumok, a közösségi oldalak, valamint a világháló lehetőségeivel élve próbálják őket megszólítani – közölte dr. Enghy Sándor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában