Beruházás

2023.11.04. 13:04

Közösen fejleszti a turizmusát Szögliget és Pusztafalu

Az Abaúj-Cserehát térség turisztikai jellegének felerősítése érdekében új turisztikai attrakciók létrehozása valósul meg Szögliget és Pusztafalu településen. A beruházást teljes egészében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszból nyert, az Európai Unió és Magyarország költségvetése társfinanszírozásából nyújtott, vissza nem térítendő támogatás fedezi, a projekt összköltsége 697,75 millió forint.

Boon.hu

A térség a bakancsos turizmus kedvelt célpontja

Fotó: Havran Zoltán

A projekt vezérfonalát és komplexitását a mindkét településen létrehozandó új turisztikai attrakciók kialakítása adja meglévő önkormányzat tulajdonában lévő épületek turisztikai hasznosításával. Mindkét településen látogatóközpontként funkcionáló nagyobb befogadó képességű turisztikai tér kerül kialakításra, ahol az állandó és időszakos kiállítások mellett nagy hangsúlyt kap az IT eszközökkel működtetett modern technológiák és látvány-technikák alkalmazása.

Az épületek felújítása mellett Pusztafalun a turisztikai attrakció kiegészül egy 1640 méteres turisztikai kerékpárút korszerűsítésével a település központja és az országhatár között. A szakaszhoz kapcsolódóan kerékpártárolók, kerékpáros parkolók, szervízpontok kialakítása és információs tábla kerül kihelyezésre, mely a fizetőképes turisták helyben tartását eredményezi és a térséget felkereső turisták megismerkedhetnek kevésbé ismert helyekkel. A komplex projekt befejezésének tervezett dátuma 2026.02.28.

A fejlesztés az Abaúj-Cserehát térség turisztikai jellegének felerősítésére irányul a szolgáltatási paletta minőségi bővítése révén. A Szögliget és Pusztafalu települések komplex turisztikai fejlesztésének célja a helyi és a térségi vendégéjszakák számának növelése és az ott töltött idő minőségi eltöltése. A létrejövő attrakciók bemutathatóságát szolgáló eszközök és immateriális javak beszerzése is megtörténik a projekt keretében, összekapcsolva olyan tartalomfejlesztéseket melyek nemcsak a konzorciumi partnereket kötik össze, hanem a térség tucatnyi turisztikai attrakcióit. A beruházást végző kivitelezők kiválasztása és a munkaterületek átadása után a munkálatok elkezdődnek a fejlesztési területeken.

A projekten belül megvalósítandó fejlesztés hozzájárul a térség gazdaságának élénkítéséhez, a foglalkoztatás bővüléséhez, a szezonalitás csökkentéséhez és ösztönzi a meglévő kulturális örökség megőrzését, hagyományok ápolását és komplex turisztikai programcsomagok kialakítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában