Föl, le, föl, le.

2023.10.18. 07:00

Hullámvasúton a tojás ára a miskolci Búza téri piacon

Miskolc - Ember legyen a talpán, aki követni tudja a tojásár ingadozását.

Pap Gyula

Tojásárak a Búza téri piacon

Fotó: Ádám János

A tojás világnapja apropóján (minden október második péntekje, azaz néhány napja volt –a szerk.) derült ki, hogy a magyar Baromfi Termék Tanács (BTT) spanyol és francia testvérszervezeteivel Európai Uniós támogatást nyert el a tojásfogyasztás promotálására a 2023 és 2025 közötti időszakra, illetve, hogy míg Magyarország 1993-ban világelső volt tojásfogyasztásban – évente 20,28 kilogramm/fő volt az átlagfogyasztás –, ugyanakkor napjainkban már nincs a világ első 10 legtöbbet fogyasztó nemzete között – írja az agroinform.hu.

Az országos fogyasztói piacokon változatosan alakult a tojás ára. 

A leggyakoribb bruttó ár van, ahol ugyanolyan, van, ahol kicsivel olcsóbb, illetve van, ahol akár 45 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt. Az árfigyelő adatai alapján 2023. 41. hetén a 10 darabos, dobozos tojást már 445 forintért is lehet kapni, azaz lényegesen olcsóbbá vált, mint az elmúlt hónapokban volt. Az elmúlt évben nemcsak Magyarországon tört a magasba, majd zuhant jelentősen a tojás ára. Ugyanez az ármozgás jellemzi az EU-s átlagárat, valamint a lengyelországi, szlovákiai és cseh tojásárakat is.

Megváltozott trendek

A miskolci, Búza téri piacon árnyaltabban jelentkezett a tojásár mozgása.  Van kereskedő, akinél a világnap alkalmából 3 forinttal emelkedett nagykereskedelmi ár 5 forintos kiskereskedelmi árnövekedést eredményezett: például az L-es méret esetében 65-ről 70 forintra növekedett az ár. Másnál csökkenést tapasztaltunk sétánk során: 30 darab M-es méretű tojást 1800 forintért árultak, ami darabonként 60 forintot jelent. 

Van viszont, ahol  70-ért árulják az M-es darabját, az L-eset pedig közel 80-ért: vagyis nagy a szórás.

Gizellával a piacon beszélgettünk. Rendszeresen jár oda, ugyanattól a számára megbízható kereskedőtől szerzi be a tojást minden alkalommal, amelyből a meglehetősen nagy fogyasztók – férje – négyet is megeszik reggelente. Így aztán figyeli az árakat, de a megszokott minőséget nem adja fel pár forintos megtakarítás érdekében – fejti ki a Boon.hu-nak.

 

Így alakult az ár

A KSH adatai szerint Magyarországon 1993-ban nemcsak az egy főre jutó tojásfogyasztás volt magas 365 darab/év, hanem a tojástermelés is (4211 millió darab).  

1995-ben 10 darab tojás átlagára 100 forint volt, 2022-ben viszont már 678 forintot kellett érte fizetni. Az igazán nagy áremelkedés 2022-ben történt, amikor az előző évhez képest 47 százalékos volt az átlagos drágulás.

2022 második felében ugyanis olyan mértékben kezdett el drágulni a tojás, hogy novemberben 10 darab tojás 984 forintba került és a kormány ársapkát húzott rá. 

Az árstopok 2023. július végén szűntek meg, azóta jellemzően csökken a tojás ára. 

2023. szeptemberében már csak 754 forint volt 10 darab tojás átlagára. 

Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás(M+L) csomagolóhelyi ára 59,03 forint/darab volt 2023 első harmincnyolc hetében, ami 52,4 százalékkal haladta meg a 2022. év azonos időszakának átlagárát – írja jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet. 

A mélyalmos étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 66 forint/darab volt 2023 első harmincnyolc hetében, ami 54,5 százalékkal haladta meg a 2022. év azonos időszakának átlagárát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában