Mezőgazdaság

2023.10.14. 07:00

Jól halad az aratás, a repce esőt kíván

Vasárnap egy markáns hidegfront hoz ismét sarkvidéki eredetű légtömeget hazánk fölé.

Pap Gyula

A cél, hogy jövőre így nézzen ki a repceföld

Fotó: Varga György

Szeptember vége óta alig esett hazánkban, a talaj felső rétege egyre jobban ki van száradva, a fejlődésben lévő repce egyre jobban várja a csapadékot. A száraz időben viszont jól lehet haladni az őszi betakarítással, a kukorica szemnedvessége is egyre kedvezőbb. A folytatásban szombatig még marad a kora őszi idő, majd vasárnap egy markáns hidegfront hoz ismét sarkvidéki eredetű légtömeget hazánk fölé. Így a jövő hét első felében ismét várhatók reggeli fagyok. A front hoz csapadékot is, de jó eséllyel nem eleget – írja legfrissebb agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Túl száraz a talaj

- Jelenleg a búza vetése is zajlik mintegy ötven százalékánál tartunk – mondta el Taskó József a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A kukorica jó termésátlagot produkál, nem ritka a 100 mázsa fölötti hektáronkénti eredmény. Ám sajnos a felvásárlási ár olyan alacsony, hogy jó ha önköltségi szinten tudunk számolni – tette hozzá a szakember.

A kukorica aratása javában zajlik, az optimális szemnedvesség eléréséhez a száraz, meleg időjárás kedvező. Miként kedvez az idő a gyümölcsök betakarításához is, a kedvező cukorfok kialakulásához. Az őszi káposztarepce számára a szeptember végi eső igen sokat jelentett, viszont azóta sokat száradt a talaj és a többnyire 4-6 leveles kis növényeknek nagyon jól jönne egy újabb kiadós csapadék. Zajlik az őszi kalászosok magágy előkészítése és többfelé már a mag is a talajban, a keléshez azonban túl száraz a talaj fölső része – tudta meg a boon.hu.

A folytatásban változékonyabbra fordul időjárásunk. Szombatig még csak súrolja hazánkat egy hosszan elnyúló frontrendszer, és előtte nagyobb részt száraz és meleg levegő érkezik fölénk. A hőmérséklet szombatig emelkedik, aznap többnyire 22-28 fokos maximumok várhatók, majd vasárnap hidegfront érkezik, mögötte sarkvidéki eredetű, hideg légtömeg árasztja el térségünket. Hétfőn a csúcsérték már csak 11 és 16 fok között valószínű, és a hét első felében reggelente többfelé gyenge fagyok is várhatók. A jövő hét közepéig jelentősebb melegedés nem valószínű. A vasárnapi hidegfront csapadékot is hoz, de nem sokat, területi átlagban többnyire 2 és 10 milliméter között marad a heti összcsapadék. A jövő hét első felében a változó felhőzet mellett csak szórványosan várható kisebb eső. A talaj felszín közeli rétege így csak kisebb körzetekben nedvesedik át, az ország nagyobb részén ennyi eső nem lesz elég a fejlődésben lévő repcének – jelzi az OMSZ. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!