Miskolc

2023.09.15. 11:36

Így dolgoznak a lépcsőépítők a miskolci Búza téri aluljáróban + fotók

Miskolc - Végre megkezdődött Miskolc legforgalmasabb gyalogos csomópontjában az életveszélyes állapotban lévő lépcsősorok felújítása.

Szaniszló Bálint

Már az aluljróben elterelik a gyalogosforgalmat

Szeptember 11-én, hétfőn kezdődött el a Búza téri földalatti gyalogos átkelőhely rekonstrukciója. A komplexum lépcsőin a gránitlapok több helyen megcsúsztak, a lépcsők állaga pedig helyenként már életveszélyesen leromlott. Héfőn elsőként a Centrum felőli lejáratot, illetve a Zsolcai kapui ág egyik lépcsősorát zárták le, így a Centrum irányából érkezőknek kell kerülniük az Ady-hídi gyalogátkelőhely felé.

Feltörték a burkolatot 

Elsőként a sérült gránitlapokat távolították el a lépcsősorokról az építők - többnyire úgy, hogy ripityára törték őket -, majd elkezdődött a lépcsők új betonalapjának zsaluzása. A betonozás után ideiglenesen megnyitják a lejáratot, és a gránitburkolat felhelyezésekor már csak ideigenes lesz a lezárás.

A nagyobb közlekedési káosz akkor várható, amikor a Búza tér felőli lejáratot zárják el. Akkor sokkal nagyobb kerülőre kényszerülnek majd a gyalogosok.

Régi a gond 

Mint a Boon.hu már egy évvel ezelőtt foglalkozott vele, a Búza téri aluljáró állapota már hosszú idő óta köszönő viszonyban sincs közlekedési fontosságával. Hírportálunk cikkei sorra arról szóltak, az aluljáró elhanyagolt, erősen felújításra szorult állapotú. Már a felületes szemlélő is láthatta hónapokkal ezelőtt, hogy gyakorlatilag minden eleme javításra, cserére szorul. A lépcsőelemek meglazultak, a fémelemek rozsdálnak.

A helyzet azonban az utóbbi hónapokban drasztikusan tovább romlott. A lépcsők kilazultak, kifordultak. Egyre többen félve használták a lépcsőket, tartva a balesetveszélytől. Nemrég az is szükségessé vált, hogy elkordonozzák a balesetveszélyesebbnek ítélt lépcsőket.  

Nem volt halogatható 

Az utóbbi hónapokban döbbent rá a városvezetés, hogy nem lehet halogatni az aluljáró lépcsőinek teljes felújítását. A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szakemberei felmérték a lépcsők állapotát, majd - mint állítják - a munkát úgy ütemezték, hogy az a lehető legkisebb mértékben zavarja majd a közlekedést.

A munkálatok mintegy 50 millió forintba kerülnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában