Életveszélyes!

2023.05.03. 14:00

Lassan az imádság sem tartja a Búza téri lépcsőfokokat

Addig húzzák, halasztják a legfogalmasabb miskolci aluljáró felújítását, míg megtörténik a baj. Tavaly ötvenmillió kellett volna rá. Nem volt...

Szaniszló Bálint

Ilyen állapotok uralkodnak a Búza téri aluljáróban

Fotó: SZB

Miskolcon több olyan közlekedési csomópontja is van, amelyiknél fontos szerepet játszanak a gyalogos aluljárók. A város legforgalmasabb aluljárója a Búza téri, amely három ágú építmény: a Zsolcai kapu túloldalát, valamint az Ady Endre utcát köti össze a Búza térrel, amely a helyközi és helyi autóbusz-állomás mellett a piac miatt is igencsak forgalmas terület.

Lepusztult állapotban 

A naponta tízezres gyalogosforgalmat lebonyolító aluljáró fizikai és esztétikai állapota köszönőviszonyban sincs közlekedési fontosságával. A Boon.hu már több alkalommal szóvá tette, hogy a Búza téri aluljáró elhanyagolt, erősen felújításra szorult állapotú, és ezen az sem sokat segít, hogy lent több kereskedelmi üzlet is működik, sőt van két büfé is. Már a felületes szemlélő is láthatja, hogy gyakorlatilag minden eleme javításra, cserére szorul. A lépcsőelemek meglazultak, a fémelemek rozsdálnak. A megvilágítás némileg jobb állapotú, mert azt a térség önkormányzati képviselője, dr. Mokrai Mihály saját hatáskörben felújíttatta.  

Nincs rá pénz! 

Dr. Mokrai Mihály egyébként a tavaly májusi önkormányzati ülésen közérdekű hozzászólásban sürgette a városvezetést a probléma megoldására, az aluljáró felújítására. Veres Pál polgármester írásban válaszolt néhány hét múlva a képviselőnek egy diplomatikusan bevezetett levélben: „Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a lehetőségeihez mérten törekszik a tisztelt képviselő úr által is jelzett – régóta ismert és orvoslásra váró – probléma mielőbbi megoldására.” Kiderült azonban, hogy a felújítás - a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szerint - mintegy 50 millió forintba kerülne. A városnak pedig nincs pénze az egyre romló állagú aluljáró felújítására, de - mint fogalmazott a levél – „folyamatosan vizsgálja azon lehetőségek körét, amelyek következtében mielőbb sor kerülhet a Búza téri gyalogos aluljáró korszerűsítésére...”

Balesetveszélyben 

A helyzet azonban tovább romlott. A nagyobb forgalmú lépcsősorok állapota olyan, hogy - nem túlzás állítani - azokat már csak az imádság tartja, vagy félő, hogy az sem. Egyre többen félve használják a lépcsőket, a lépcsőfokok ugyanis meglazultak, bármikor történhet baleset. Csak remélhetjük, hogy nem vár addig az önkormányzat az aluljáró helyzetének jobbra fordításával, amíg nagyobb baj nem történik.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában