Nyolc pályázatuk nyert

2023.06.15. 17:21

Uniós milliárdok érkeztek Encs fejlesztésére

Több évtizedes gondokat és hiányérzetet oldanak meg a városban, amelyre már megvan a forrás.

Nagy-Hankó Krisztina

Mikola Gergely, Encs polgármestere

Fotó: Bujdos Tibor

A legutóbbi önkormányzati választásokon, 2019-ben több országos hírportálon is téma volt, hogy Magyarország legfiatalabb polgármesterét választották meg Encsen. Az akkor 24 éves Mikola Gergely nagy fába vágta a fejszéjét, de településfejlesztési munkája és marketingstratégiája beérni látszik. A város korábbi negatív megítélése négy év alatt pozitív irányt vett – mondta a polgármester azon a kötetlen sajtóeseményen, amelyet csütörtökön tartott az encsi polgármesteri hivatalban, újságíróknak. Elhangzott az is, hogy a megkezdett munkát folytatni kívánja, ezért szeretne 2024-ben, a következő önkormányzati választáson is a polgármesteri címért indulni.

Jól haladnak a célok felé

Amikor átvették a lakosság szolgálatát 2019-ben, akkor voltak futó projektek, amelyeket sikerült befejezni – hangsúlyozta Mikola Gergely. 2020-ban kérdőíven kérdezték meg a lakosságot, és így próbálták meghatározni azokat a fejlesztési irányokat, amelyekből ki akartak indulni. 2020 augusztusára már tudták a célokat, amit szeretnének megpályázni. Összesen 11 projektötletet nyújtottak be, eddig nyolc pályázatukat bírálták el pozitívan, több, mint két milliárd forint értékben – emelte ki a polgármester.

Drónfelvétel az Encsi Ipari Parkról
Forrás: Encs, polgármesteri hivatal

Hatalmas munka lesz

2015-ben bezárták a városi uszodát, azóta amortizálódik az épület. Közcélú szabadidőközpont létrehozására bruttó 400 millió forintot nyertek 2022-ben. Ennek köszönhetően létre tudnak hozni egy több generációs szabadidőközpontot - gyermekektől az idősekig-, az uszoda jelleg megtartásával. Lesz a komplexumban játszóház a legkisebbeknek, de a nagyobbaknak is – tudatta a polgármester.

Hozzátette: továbbá lesz falmászási lehetőség, sporttevékenységre alkalmas terület a fiataloknak. A felmérések alapján a lakosságnak igénye van egy olyan helyre, ahol az egész család kikapcsolódhat, a szülő is jól érezheti magát, de akár egy szülinapi bulit is megtarthatnak a gyerekeknek.

Százával jöhetnek a szakemberek

A legfontosabb a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei önkormányzattal közösen megnyert „Encsi Ipari Park fejlesztése” című projektünk, amelyben az infrastruktúrát fogják kiépíteni ipari célú területek vásárlásával egy időben. A cél, hogy gazdasági tevékenységeket hozzanak, amely újabb munkahelyeket teremt, hiszen 22 éve nem települt be olyan cég, amely fejlesztéseivel tucatjával szívná magába a munkaerőt – hangoztatta Mikola Gergely. Egy exkluzív autógyártó cég elektromos gépjárműveket előállító szlovákiai üzeme mindössze 20 kilométerre épül Encstől. A vállalat húszezer embert fog foglalkoztatni, illetve beszállítói is lesznek. Szeretnének a cégek közül néhányat megnyerni ahhoz, hogy az encsi ipari parkban alakítsa ki telephelyét – mondta a polgármester. Továbbá biztosan lesznek olyan családok, akik a kedvező munkalehetőség miatt életvitelszerűen tartózkodnak majd a településen, nekik lakásokat alakítanak ki egy magánbefektetőnek köszönhetően. Ennél kisebb volumenű, de mégis nagyon fontos a lakók számára az új vasúti átjáró építése, amely hamarosan elkezdődik a Baross Gábor úton található iparvágányon. A beruházást a Hernádvölgye és Térsége Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás valósítja meg nettó 70 millió forintból. A munkálatokkal várhatóan augusztus végével készülhetnek el teljesen. Ezzel évtizedes közlekedési probléma oldódik meg a városban, így baleset, torlódás esetén lesz alternatív útvonal is a vasút két oldalán – jegyezte meg a polgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában