Kezdődik a nyári szünet

2023.06.15. 14:20

Június 16-án hivatalosan is véget ér a tanév

A közhiedelemmel ellentétben nincs három hónap szabadsága egy pedagógusnak sem Magyarországon.

Ujlaki Attila

Már csak egy betű, a V hiányzik a tábláról, és pénteken itt a várva várt vakáció!

Fotó: MW

Idén június 16-án lesz az utolsó tanítási nap az iskolákban, utána hivatalosan is kezdetét veszi a nyári szünet és legközelebb csak szeptemberben kell beülni a diákoknak az iskolapadba. A közoktatási törvény szerint 183 tanítási napnak kötelezően meg kell lennie egy intézmény esetében, amennyiben nincs meg valamelyik iskolának, nekik június 30-ig be kell pótolniuk az elmaradt napokat, mert csak ennek függvényében tudnak bizonyítványt osztani. Vannak olyan általános iskolák, ahol már az utolsó tanítási nap délutánján megtartják a ballagást, máshol azonban csak a hétvégén rendezik meg.

A bőcsi Koncz József Általános iskolában szombaton tartják a hagyományos ballagási ünnepséget, viszont az évzárót június 23-ra szervezték meg az intézményben, mert a bizonyítványok megírása időigényes feladat.

A taktaharkányi Apáczai Csere János Általános iskolában a ballagást szombaton, az évzárót pedig vasárnap rendezik meg.

Nincs három hónap szabadság

A közhiedelemmel ellentétben nincs három hónap szabadsága egy pedagógusnak sem Magyarországon. Az éves szabadság egy pedagógus esetében 46 nap. Általánosságban a pedagógusok július 3-tól mehetnek szabadságra augusztus 18-ig országszerte, amely összesen 35 szabadnapot jelent idén (a munkaszüneti napok kivételével - a szerk.) , ez a szám természetesen intézményektől függően eltérő lehet. A diákoknak viszont két és fél hónap szünidő jár. Vannak szerencsésebb országok, ahol június elejétől egészen szeptemberig tanítási szünet van, de az sem ritka - ráadásul hozzánk egészen közel lévő országokban - hogy csak 6-8 hétnyi szünet vár a diákokra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában