Nézőcsúcs

2023.05.28. 20:00

Tízezres tömeg a mezőkövesdi repülőnapon - fotók, videó

Kétnapos repülős rendezvénynek adott otthont a mezőkövesdi repülőtér, amely hosszú álmából ébredt.

Pap Gyula

Mezőkövesdi repülőnap.

Fotó: Bujdos Tibor

Tizezer résztvevőre számítottak Mezőkövesden az egykori katonai repülőtéren, ahol a hétvégén ismét a repülőgépek és helikopterek játszották a főszerepet. A Bükk-Mátravidéki Aeroklub hagyományteremtő céllal repülőnapot szervezett a Klementinának nevezett területen, ahol a várakozások szerint a jövőben jelentős változások történhetnek.

Fokozott érdeklődés

Még nincsenek végleges adatok, de valószínűleg túllépték a tervezett látogatói létszámot a kis túlzással megtelt repülőtéren. A szombati program elsősorban a családi sétarepülésről szólt, amikor többféle repülőgéptípussal lehetett a levegőbe emelkedni. Vasárnap már délelőtt kezdetét vette a légiparádé olyan sztárpilóták közreműködésével, mint Besenyei Péter műrepülő világbajnok vagy Hársfalvi Pál vitorlázó műrepülő. Vasárnap Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós is ott volt a Bükk-Mátravidéki Airshow-n. Kránitz Balázs, a repülőnap házigazdája talk show keretében beszélgetett az egyetlen magyar űrhajóssal.

Nagyszerű kezdeményezés 

Vasárnap Tállai András parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő nyitotta meg a rendezvényt.

"Amikor visszagondolok a repülőtér történéseire, kicsit meg vagyok én is hatva" – fogalmazta meg. Az 1950-es évekre amikor megépült a repülőtér szovjet gépek és katonák lepték el, hiszen ez volt a logisztikai bázisuk. 1990 környékén elhagyták az országot és a repülőteret is, akkor sokáig parlagon hevert a terület és körülbelül 15 éve volt egy ehhez hasonló rendezvény. Úgyhogy 60 éve, 30 éve, 15 éve történik valami, és itt van ez a nap, amely a gyermeknappal van összekötve, mely nagyszerű kezdeményezés, köszönjük a Bükk-Mátravidéki Aeroklubnak, aki ezt kitalálta és megszervezte. Nagyon bízunk benne, hogy ennek lesz folytatása, de a legfontosabb az, hogy itt vannak a gyermekek, szülők és végre a mezőkövesdi, mezőkeresztesi repülőtér és újra hasznosul a mai napon, általunk – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Havasi Zoltán a Bükk-Mátravidéki Aeroklub elnöke és Tállai András parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő. | Fotó: Bujdos Tibor

Különleges arzenál 

A program során különleges és ritka repülőgépeket is láthatott a közönség. Bemutatkozott az Aeroexpress Cessna 206-os amfíbiája (hidroplán), amely az elmúlt évben több alkalommal hajtott végre sikeres tesztrepüléseket a Dunán és a Balatonon. Látványos bemutatóval érkezett az L-29 Delfin, az egyik legnépszerűbb vadászkiképző repülőgép. A kínálatban olyan ritkaság is szerepelt, mint a T-28 Trojan, ami egykoron az amerikai haditengerészet egyik legelterjedtebb típusa volt.

A szervezők repülőgép simogatóval is készültek, amikor bizonyos repülőgépeket egészen testközelből nézhetett meg a közönség. A ferihegyi Aeropark repülőmúzeum, valamint a budapesti Simflite 747 szimulátorközpont pilótatalálkozókkal, repülős talkshow-val, repülőgépszimulátorokkal, interaktív foglalkozásokkal igyekezett mindenkihez közelebb hozni a repülés világát.

A földi programok között veteránautó- és traktorkiállítás, honvédségi toborzás, fegyverbemutató is szerepelt a programban. Az egykori katonai bázis területén gasztroudvart, vidámparkot is kialakítottak a szervezők, ahol több helyi előadócsoport és zenekar szórakoztatta a közönséget.

Múlt és jövő... 

Az egykori katonai bázis egy része IV. osztályú, úgynevezett nem nyilvános sportrepülőtérként működhet a jövőben, ennek engedélyezési eljárása már folyamatban van. Az így létrejövő sportrepülőtér üzemeltetője a Bükk-Mátravidéki Aeroklub lesz majd. A Bükk-Mátravidéki Aeroklub a korábban Miskolcon működő sportrepülőtéren tevékenykedő közel 50 fős pilótaközösség által újonnan alapított sportegyesület, melynek pilótái több évtizedes repülő múltra tekintenek vissza. Az egyesület fő célja a repülés megszerettetése a fiatalokkal, az utánpótlás nevelés. Az egyesület bár fiatal, oktatói tapasztaltak, repülő eszköz állománya minden igényt kielégítő. További cél a Mezőkövesden megnyíló régi-új repülőtér komplex légisport centrummá történő fejlesztése.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában