Javítani kellett

2023.04.18. 11:30

Több a baleset: Lerombolták a szalagkorlátot a zsolcai körforgalomban

Figyelemmel kísérik a baleseti adatokat és beavatkoznak, ha szükség van rá.

Horváth Imre

Hétfőn is dolgoztak a körforgalomban

Fotó: Bujdos Tibor

Ismét megszaporodtak a balesetek a Miskolc határában található Zsolcai körforgalom, Miskolc irányába tartó surranósávján, amelynek eredményeként a szalagkorlátot is javítani kellett. 

Az útszakasz vonalvezetése olyan, hogy nagyobb sebesség és csúszós út mellett könnyen meg lehet pördülni. Két-három éve portálunk többször is foglalkozott a surranósáv kérdésével, amelyet a rendőrség és a közútkezelő is figyelni kezdett, majd egyeztetések után figyelmeztető aszfaltcsíkok, figyelmeztető tábla is kikerült, illetve sebességkorlátozás van érvényben – amelyet azonban nem nagyon tartanak be. Az arra közlekedők az elmúlt hetekben tapasztalhatták, hogy megszaporodtak a sérülések a szalagkorláton, majd húsvét hétvégéjén a bal oldalon le is szakadt – ezt azon a kedden ki is javították a Magyar Közút munkatársai. Míg a bal oldalon hétfőn történt meg a javítás.

Túl gyorsan mentek

A vármegyei rendőr-főkapitányság megkeresésünkre arról tájékoztatta portálunkat, hogy az elmúlt időszakban valóban több baleset is történt itt, amelyeknek oka a sebesség helytelen megválasztása volt, főként csúszós, nedves úton. Szerencsére személyi sérülés nem történt ezekben az esetekben, azonban az anyagi kár jelentős volt – tették hozzá felhívva a közlekedők figyelmét, hogy tartsák be a KRESZ előírásait és a látási, valamint útviszonyoknak megfelelően vezessenek.

Az említett Felsőzsolca M30-as körforgalmi csomóponti ágon a forgalomtechnikai jelzéseket figyelmen kívül hagyó és a külterületi szakaszon bevezetett 40 km/órás sebességkorlátozást jelentősen túllépő autósok okoznak közlekedési balesetet, írta megkeresésünkre a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Vannak még eszközeik

„Nyilvántartásunk szerint 2022-ben egész évben 6, 2023-ban eddig 4 olyan baleset történt, ahol társaságunknak kárt okoztak a szabálytalanul közlekedők. Az úttartozékokban okozott kárt és a kijavításuk költségét a gépjárművek kötelező felelősségbiztosítása téríti meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. részére, kivéve azon eseteket, amikor a baleset okozója jelzés nélkül elhagyja a helyszínt. A javítással eltöltött idő és kapacitás természetesen más közútkezelői tevékenység rovására megy, a vezetőkorlátok javítása miatt például az ütemezett burkolatjavításokat csak később tudják elvégezni szakembereink. Van még forgalomtechnikai lehetőség további figyelemfelhívásra, akár baleseti gócpont jelölésére és más közúti visszatartó rendszer telepítésére pl. beton terelőelemek, de szakmai szempontból mindig a fokozatosság elve mentén szükséges haladni. A baleseti adatokat társaságunk továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri és szükség esetén a rendőrséggel közreműködve dönt az esetleges további beavatkozások elvégzéséről” – tették hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában