Miskolci közgyűlés

2023.04.27. 16:54

Önkormányzati rendészet: Baj, hogy nincs kutyás rendész és lovas járőr

11. Javaslat a Miskolci Önkormányzati Rendészet 2022. évi munkájáról szóló beszámoló elfogadására.

Szaniszló Bálint

Szopkó Tibor, Varga Andrea Klára, Veres Pál, Badány Lajos és dr. Ignácz Dávid

Fotó: Bujdos Tibor

Vincze Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója: Az elsődleges feladat a város közbiztonságának biztosítása. Több volt a változás az elmúlt időszakban. Ma már megkerülhetetlen eleme a szervezet a miskolci közbiztonságnak. Nem volt hiábavaló a szervezet életre hívása. Tavaly mintegy 43 ezer esetben intézkedtek a járőrök. A térfigyelő szolgálatnak nagy szerepe volt a Kálvária dombon történ erőszakos bűncselekmény felderítésében. Ez is jelzi a térfigyelő rendszer szükségességét. Nagy gond a személyi állomány pótlása. Sokszor nem tudunk versenyképes fizetést kínálni.

Szilágyi Szabolcs, Velünk a Város: Komoly problémák voltak a rendészet eszközellátásával, amit lassan lehet megoldani.

Bazin Levente, Velünk a Város: A gazos ingatlanok esetében ne felszólítást küldjenek, hanem szankcionálják a törvénysértést.

Pakusza Zoltán, A Mi Hazánk: Nagyon sok a külterületi ingatlan, ahol nagyon sok munkája akadna a rendészeknek.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető: Jó, hogy nagyszabású ellenőrzéseket végeznek. Hogy gyors a reagálás. Hogy a közterületi kamerarendszer hatékony. Folyamatos jelenlétre volna szükség. Nagy baj, hogy megszűnt a seriffrendszer, amit sokat jelentett a bűnmegelőzésben. Baj, hogy durva csökkenés van a rendészek számában.

Hollósy András, KDNP: Fontos a kamerarendszer, hogy gyorsan reagálnak a rendészek. Sok az atrocitás a villamosvezetők ellen. Ezt is kezelni kellene. Lehet, hogy bizonyos időszakokban kellene rendész a járművekre.

Barta Gábor, Fidesz: Azt mondják, hogy a lakosság ingerküszöbe csökkent. A biztonság igénye jogos. De a valóság sokszor nincs köszönőviszonyban ezzel az elvvel. Szerintem a kamerarendszer nem fejlődik eléggé. Azt tapasztalom, hogy a lakosság sokszor nem elégedett a rendészek munkájával.

Dr. Kovács László, KDNP: A legnagyobb vívmány, hogy létezik a Miskolci Önkormányzati Rendészet. Úgy érzem, hogy most a rendészet az aktuális politikai vezetés áldozata. Hiányzik a seriffrendszer, amelyet a jelenlegi vezetés szüntetett meg. Baj, hogy nincs kutyás rendész és lovas járőr.

Deák-Bárdos Mihály, Fidesz: Tonnaszámra hagyják ott a használt autógumikat a külterületen.

Szarka Dénes, Velünk a Város: Nagyon jó a párbeszéd a rendészettel. Még az Avasi lakótelepen is előfordul illegális hulladék. Ez komoly gond, beavatkozást igényel.

Bartha György, Velünk a Város: Összvárosi probléma az illegális hulladéklerakás. Ezt a városban élők rakják le esténként. Gond a hajléktalanok kezelése. A seriffrendszer gondja az volt, hogy egyedül nem járhatott el hivatalosan.

Kozma Istvánné, Fidesz: Baj, hogy jelentős számban csökkent a rendészek száma. Pedig nagy szerepük lenne a bűnmegelőzésben. Sokkal több járőr kellene az utcákra.

Dr. Mokrai Mihály, Velünk a Város: Köszönöm Vincze Csaba munkáját.

Vincze Csaba, a MIÖR igazgatója: A város vezetése soha nem befolyásolta negatívan a rendészet munkáját. Az Újgyőri főtér helyzete nem kizárólagosan rendészeti kérdés és feladat. Nincs elegendő alkalmas jelölt a rendészet állományának feltöltésére. Van olyan buszvonal, ahol minden járaton állhatna egy rendész. Két és fél évig voltam a MIÖR vezetője. Köszönöm az együttműködést, a segítséget, amit kaptam ez idő alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában