Szomorú

2023.04.14. 07:00

Ezért vágják ki a fenyőket a Tündérkert mellett

A favágás és a keletkezett hulladék elszállítása megnövekedett zajjal jár, kérik a lakosság megértését és türelmét.

Szaniszló Bálint

A Tündérkertben tavasz van. Mellette azonban vágják a fákat

A Diósgyőri vár szomszédságában lévő Tündérkert sorsa folyamatosan a közérdeklődés fókuszában van, hiszen 2021. őszéig valóban egy tündérkertként működött, a gondozott parkba, a szemgyönyörködtető fák, virágok, bokrok, cserjék közé ezrek jártak kikapcsolódnai, feltöltődni. Aztán enyészetnek indult a park, a gazdája nem fordított kellő figyemet gondozására.

Tavaszi gondozás volt 

Idén tavasszal aztán, ha nem is olyan mértékben, mint a kezdetekkor, újra kertészek, karbantartók jelentek meg a Tündérkertben. Vaszil Gábor, a Tündérkert gazdája, a terület bérlője erről azt nyilatkozta a Boon.hu-nak, hogy a tavasz beálltával természetes, hogy elvégezzék a legfontosabb növényápolási munkákat, hogy amikor lehetőség nyílik az újranyitásra, egy elfogadható állapot uralkodjon a területen. 

„Sokan mondták, hogy elhanyagoljuk a parkot, de meg kell érteni: ahhoz, hogy például a gyepet megfelelő minőségben megőrizzük, naponta kétszer locsolni kellett volna, de erre nem volt meg a lehetőség. Éppen ezért az aszályos időszakban inkább nem nyírtuk vissza a túlélés érdekében” – magyarázta a tulajdonos.

Vizsgálják a területet 

Egyébként más célja is volt a munkáknak. A területet kutató-fúró berendezések számára készítették elő. A környezetvédelmi, vízügyi hatóság által elrendelt vízügyi, talajtani vizsgálatok célja, hogy minden kétséget kizáróan megállapítsa, hogy a jelenleg vízvédelmi területnek minősített részen a Tündérkerten folytatott tevékenység szennyezheti-e az ivóvízbázist.  

A Tündérkert alatt ugyanis a város egyik ivóvízbázisa, a Tavi-forrás található, és emiatt vízvédelmi területnek minősül maga a park is. Emiatt van szükség a vizsgálatra.  A Tündérkert mellett található a Mivíz Miskolci Vízmű Kft. vízműve, ami a Tavi-forrást kezeli.

Kiszáradtak a fák 

Az a megdöbbentő helyzet alakult ki a Tündérkert mellett, hogy a Tavi-forrás vízműve területén található lucfenyők többsége kiszáradt, a gyökerek tartóképessége meggyengült, így a fák élet- és balesetveszélyessé váltak. Ezeknek a fáknak a kivágása nem halasztható tovább.  

A kiszáradt fenyőfák eltávolítását szakemberekkel végezteti el a Mivíz Kft. A favágás, valamint a keletkezett hulladék elszállítása megnövekedett zajjal jár, ezért  kérik a környéken lakók, arra megfordulók megértését és türelmét. Mint megtudtuk, a kivágott fák megfelelő pótlásáról a társaság hamarosan gondoskodik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában