Állóvíz

2023.03.09. 20:00

Ez (nem) történik most a miskolci Tündérkertben - fotókkal, videóval

Hamarosan kutató-fúró berendezések lepik el a Diósgyőri vár melletti parkot, készül a hidrogeológiai modellezés.

Szaniszló Bálint

A Tündérkertnél még nagyon messze van az újranyitás reménye

A manapság arra járók azt tapasztalják a miskolci Tündérkertnél, hogy féltucatnyi munkás szorgoskodik a szebb napokat megélt parkban. A közösségi médiában a témával foglalkozók, hozzászólók többnyire abban reménykednek, hogy a másfél évvel ezelőtt „bezárt” népszerű Tündérkert hamarosan „régi fényében” tündököl majd. Mint megtudtuk, erről szó sincs.

Karbantartják a területet 

Vaszil Gábor, a Tündérkert gazdája, a terület bérlője elmondta, hogy kézenfekvő, hogy a tavasz beálltával elvégezzék a legfontosabb növényápolási munkákat, hogy amikor lehetőség nyílik az újranyitásra, egy elfogadható állapot uralkodjon a területen.

„Sokan mondták, hogy elhanyagoljuk a parkot, de meg kell érteni: ahhoz, hogy például a gyepet megfelelő minőségben megőrizzük, naponta kétszer locsolni kellett volna, de erre nem volt meg a lehetőség. Éppen ezért az aszályos időszakban inkább nem nyírtuk vissza a túlélés érdekében” – magyarázta a tulajdonos.

Mindezeken túl elő is készítik a területet kutató-fúró berendezések számára, amelyek hamarosan felvonulnak a területre. A környezetvédelmi, vízügyi hatóság által elrendelt vízügyi, talajtani vizsgálatok célja, hogy minden kétséget kizáróan megállapítsa, hogy a jelenleg vízvédelmi területnek minősített részen a Tündérkerten folytatott tevékenység szennezheti-e az ivóvízbázist. Mint megtudtuk, egy-két hónapon belül végeznek a vizsgálatokkal és utábna nyár elejére lehet végleges hatósági állásfoglalás.  

A múlt kötelez 

Mint a boon.hu több ízben foglalkozott vele, 2021. őszéig pihenni, felüdülni vágyók ezrei zarándokoltak el a nép által Tündérkertnek nevezett parkba. Az enyészet azon az ősz végén indult el. Vaszil Gábor akkor még azt mondta, csak rövid leállásról van szó. Nos, ez a „rövid leállás” máig mindig tart. A park maga megmaradt, az eredetileg gazdag növényvilág igencsak megsínylette az alapos gondoskodás hiányát, a látványosságokat leszerelték, a népszerűvé váló vendéglátóhelyet bezárták.  

A park említett gazdája tehát bérli az eredendően Miskolc birtokában lévő területet, de szeretne tulajdonosává válni. Ettől maga az önkormányzat sem zárkózott el. A terület azonban ivóvízbázis-védelem alatt áll, ezáltal nem eladható. 

Tavaly az önkormányzat közleményt adott ki arról, hogy a Tündérkert, „mint a város egyik legszebb és legszerethetőbb attrakciója” továbbra is Diósgyőr vára mellett működjön, ezzel kapcsolatban a városvezetés „szándékai töretlenek és komolyak”.

Fúrnak, mérmek 

Az ivóvízbázis-védelem kérdése azonban folyamatosan napirenden van és geofizikai mérések szerint a a terület alatt a védő talajréteg elegendő vastagságú és minőségű. Ez alapján megalapozottnak tűnt, hogy a területnek ne kelljen védőterület részének lenni. Minderről azonban a vízügyi hatóság által elrendelt, az előbbiekben említett fúrásos vizsgálatnak kell kimondania a végső szót. 

Mint megtudtuk, a város a GeoGold Kárpátia Kft.-t bízta meg a szükséges vizsgálatok, modellezés elkészítésével. A társaság jól képzett geológusokkal és geofizikusokkal dolgozik. Kiváló kapcsolatot ápolnak az egyetemek geológiai és geofizikai karainak tanáraival, szakértőként gyakran dolgoznak együtt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában