Ha Selmec hív...

2023.03.24. 13:01

Tűz pusztított Selmecen: a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem közös adománygyűjtést hirdet

Hatalmas tűz pusztított március 18-án Selmecbánya világörökségi részén, több történelmi épület is megrongálódott. Segítségre hív a Selmecbányai Akadémia két utódintézményének vezetője a hétvégi tűzeset miatt.

PN

Közös sajtótájékoztatót tartott reggel a két utódegyetem vezetése

Fotó: Ádám János

Hatalmas tűz pusztított szombaton az UNESCO világörökségi listáján szereplő Selmecbánya belvárosában. Több múzeum, étterem, a művészeti alapiskola és egy kulturális központ tetőszerkezete is lángolt. A Szerelembank nevű turistalátványosság gyulladt ki, a bányászati múzeum ásványtani kiállításának nagy része megsemmisülhetett

- így összegezte jelentésében az ÚJ Szó, a szlovákiai magyar napilap.

A tűz szombaton délelőtt a történelmi városházától a Szentháromság teret szegélyező műemlék épületek tetejére is átterjedt. Lángokban állt a Bányamúzeum részét képező bányabíróság és további műemlék épületek. Az erős szél miatt gyorsan terjedt a tűz. Csak vasárnap délre sikerült véglegesen eloltani azt. A legnagyobb kár minden bizonnyal a 15. században épült bányabíróság épületében keletkezett, mely a Szlovák Bányászati Múzeum ásványtani kiállításának adott otthont. Egyes kiállítási tárgyak még az 1735-ben alapított Selmeci Akadémia Tulajdonát képezték. Csak a földszinten lévő időszaki kiállítást sikerült az épületből időben kihozni. Az ingatlan statikája is megrongálódott, a múzeum igazgatósága szerint „végleges károk keletkeztek”.

Komoly károk

Selmecbánya javára, a Selmecbányai Akadémia két utódintézménye, a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem közös adománygyűjtést hirdetett, melyet ma a Miskolci Egyetemen jelentettek be. Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora elmondta, hogy az anyagi kár mellett az eszmei kár is felbecsülhetetlen Selmecen.

– Most komolyan gondoljuk a nóta sorait, mely szerint, ha Selmec hív, mi ott leszünk! - jelentette ki a rektor, majd azzal folytatta, hogy most segítségre szorul a város és intézményei, mert komoly károk keletkeztek. Ez nem egy felajánlás, hanem kötelességünk, hogy segítsünk, magától értetődő, hogy a két utódintézmény összefogott – szögezte le Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. Majd arra kért mindenkit, hogy aki tud, segítsen.

Együtt gondolkodnak

Ezután Prof. Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora vette át a szót.

„Mi egy család vagyunk, a két egyetem lélekben sosem távolodott el egymástól, bár külön városban élünk, de mindenben együtt gondolkodunk”- mondta a rektor.

Majd cselekvésre hívta a magyar erdésztársadalmat, a faiparosokat, a közgazdászokat és minden hallgatóját, volt hallgatóját, akik a selmeci hagyományok szerint éltek vagy élnek, csatlakozzanak a két egyetem felhívásához és támogassák a várost, amelyet mindkét egyetem szent helyének tekint – zárta gondolatait Prof. Dr. Fábián Attila.

Fekete napként vonul be a történelembe

Végül a hallatók nevében Dojcsák Marcell, a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Karának Hallgatói Önkormányzatának elnöke kapott szót, aki elmondta, hogy „március 18. fekete napként vonul be a hagyományőrző hallgatók naptárába, hiszen az egyetemi hagyományokhoz kötődő számos épületben keletkezett kár a tűz során.” Elmondása szerint amikor megtudta a hírt, segítséget kért a rektortól, hogy fogja össze a hallgatók adománygyűjtését. De a diákok terve között szerepel egy adományozó szakestély szervezése is, valamint minden egykori és jelenlegi hallgatót arra kér, hogy aki tud segítsen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában