Szenzáció!

2023.03.15. 11:30

Amit Miskolctapolcán kiszedtek a tóból, Debrecenben tesz jó szolgálatot - Fotókkal, videóval

Befejeződött a miskolctapolcai Csónakázó-tó megtisztítása az oda nem való anyagoktól, megújulhat a vízfelület élővilága.

Szaniszló Bálint

Eltűntek az iszappalanok a miskolctapolcai nagyparkolóból

Fotó: SZB

Mint a boon.hu részletesen foglalkozott vele, a Miskolctapolca megújítása projekt részeként elégezték a Csónakázó-tó iszaptalanítását is. Nagy szükség volt már erre, hiszen a helyenként másfél-két méter vastagságot is elérte a tó fenekén az iszapréteg vastagsága, ami veszélyeztette a flórát és a faunát.

Dolgozott az iszapfaló 

A veszélyessé vált helyzet megoldása érdekében tavaly novembertől kezdődően egy furcsa úszó szerkezet járta a tó felszínét. Elől és hátul is vastag csővezeték ágazott ki belőle. Mint kiderült, egy iszapfaló berendezésről volt szó, amely kiszippantotta a vízzel hígított hatalmas mennyiségű iszapot. Az egyik cső a tó fenekét pásztázva szívta fel a tó mélyéről a lerakódást, a másik pedig egy a Hejő-patak medrébe telepített mitegy másfél kilométeres vezetékhez csatlakozva a miskolctapolcai nagyparkolóig szivattyúzta el az iszapot.

A nagyparkolóban a munkát végző Iszapfaló Kft. hatalmas, porúzus anyagból készült paplanokat helyezett el, amelyet a szivattyú megtöltött a tóból kitermelt iszappal. A porózus anyag kiengedte a vizet és bent tartotta az iszapot, amely végülis saját súlya által préselte ki magából a nedvességtartalmat.

Ez az iszpfaló berendezés távolította el az oda nem való anyagot a miskolctapolcai tóból. Fotós: BNR

A paplanok olyan másfél méter vastagságúra is duzzadtak meg, és tartalmuk olyan két hónap szikkadt össze térfogata mintegy harmadára. Mintegy két és félezer köbméternyi iszap vándorolt így a csővezetéken át a Csónakázó-tóból a paplanokba.

Ezért nem veszélyes 

Felvetődött a boon.hu olvasói körében, hogy a tóból kitermelt iszap nem veszélyes hulladék-e? Portálunk azt tudta meg, hogy szó sincs ilyesmiről. A Csónakázó-tavat egyrészt bevizsgált, tiszta vizű források táplálják, másrészt a barlangfürdőből kifolyó víz, amely semmiféle olyan szennyezőanyagot nem tartalmaz, amely káros, veszélyes anyag lenne. A élővilága is gazdag, semmiféle károsodás nem érte őket a víz által. Ráadásul a védettnek számító környezet is garancia arra, hogy a kitermelt iszapban nincs veszélyes anyag.

Mindezt megerősítette a boon.hu kérdésére az üledék kitermelését végző Iszapfalú Kft. környezetmérnöke, Holczbauer Ákos, aki elmondta, hogy maguk is megvizsgálták az iszapot, amelyben nem találtak semmi káros összetevőt.

Útalapba használják fel 

A kitermelt és összeszikkadt iszapot akár egyszerű hulladéknak is minősíthették volna és elszállíthatták volna egy hulladéklerakóba, ám így hasznos anyag ment volna kárba. A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. azonban ennél hasznosabbat talált ki.

A miskoctapolcai tó feleslegessé vált és összeszikkkasztott iszapját értékesítette egy debreceni cégnek, amely útalapba használja fel a Miskolcon feleslegessé vált anyagot. 

Ilyenek voltak az iszap paplanok a tapolcai nagyparkolóban. Fotós: BNR

A tapolcai projekt részeként megtisztított tóba a tavasz beálltával újraéledhet az élővilág. Mint megtudtuk, a tavat a Miskolci Fürdők Kft. működteti és lesz rajta újra csónakázási lehetőség is.

Nézze meg a videót is!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában