Szörny

2023.01.30. 07:00

Végleg végzett az iszapfaló Miskolctapolcával (fotókkal, videókkal)

Az enyhe időjárás is a "furcsa lény" kezére játszott a Csónakázó-tónál.

Szaniszló Bálint

Végeztek a miskolctapolcai Csónakázó-tó iszaptalanításával.

Fotó: Ádám János

Tavaly november óta hosszú heteken át egy igencsak furcsa képződmény járta a miskolctapolcai Csónakázó-tó felszínét. Elől és hátul is vastag csővezeték ágazott ki belőle. Egy iszapfaló úszóberendezésről van szó, amely eltávolította a tóban felgyülemlett hatalmas mennyiségű iszapot. Az elől kiágazó cső a tó mélyéről szívta fel a lerakódást, a hátul lévő pedig egy másfél kilométeres vezetékhez csatlakozva egészen a miskolctapolcai nagyparkolóig szállította. 

Magában a nagyparkolóban is furcsa dolgokat tapasztalhatott az arra járó: egy elkerített részen hatalmas paplanok terülnek el. Csővezeték kígyózik belőlük a szomszédos Hejő-patakba. A csövön érkező felhígult iszap a paplanokban landolt. A paplanokat olyan porózus anyagból szőtték, amely kiengedi a vizet és bent tartja az iszapot, amely saját súlyával préseli ki magából a nedvességtartalmat.

A paplanok olyan másfél méter vastagságúra is megduzzadnak, aztán jó két hónap alatt összeszikkadnak térfogatuk mintegy harmadára. Utána a paplanokat felvágják és tartalmát elszállítják. Mint megtudtuk, a mezőgazdaságban használják majd fel talajjavításra.

Az iszapfaló az utóbbi napokig folyamatosan dolgozott és a paplanok is egyre gyarapodtak. Az iszaptalanítást oly módon hajtották végre, hogy ne zavarják meg nagyon a tó flóráját és faunáját.  

Mintegy két és félezer köbméternyi iszap vándorolt az alkalmi csővezetéken keresztül a Csónakázótóból a nagyparkolóban lévő szárító, ülepítő paplanokig - tudta meg portálunk.

Finisben a Tapolca projekt 

Mint ismert, a Miskolctapolca megújulása projekt részeként az Őspark, a Geometrikus park és a hozzá kapcsolódó sétányok rekonstrukciója zajlik, amelynek keretében felújítják a terület víz-, szennyvíz- és csapadékvíz-csatornáit, illetve az elektromos hálózatot, valamint új pavilonokat, utcabútorokat is telepítenek majd.  

A projekt része a Csónakázó-tó megújítása is. A terv szerint az iszaptalanítással a tó nem egyszerűen visszanyeri régi állapotát, hanem megújul. Az anyag kiemelésére azért van szükség, mert a tó annyira eliszaposodott, hogy néhol már csak alig két méter a víz mélysége, és ez már veszélyezteti az élővilágot is. 

A Zöld város kialakítása Miskolctapolca akcióterületen elnevezésű projekt 100 százalékos mértékben az Európai Uniós és hazai források révén készül el. A támogatás összege összesen valamivel több mint 1 milliárd forint. Idén tavaszra ígérek az elkészültét. 

Kapcsolódó videók:

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában