Energiaválság

2023.03.20. 18:00

Túl magas lett a rezsi, gyűjtést szervez a Szimbiózis Alapítvány

18 millió forintos többletkiadással zárta 2022. negyedik negyedévét (a fűtési szezon első felét) a Szimbiózis Alapítvány.

Állatsimogató program a Szimbiózis Alapítványnál

Fotó: Bujdos Tibor

Az elmúlt év szeptemberében adta hírül a Szimbiózis Alapítvány: a megnövekedett rezsiköltségek mellett, a fűtési időszakban 74 millió forintos többletkiadással számol, amely a legnagyobb odafigyelés és spórolás mellett sem kigazdálkodható. A szervezet – mint ahogy hétfői közleményükben írták – mindent megtett a költségek csökkentése érdekében, éppen ezért racionalizálták a működést és lehetőségeikhez képest elkezdték azokat a beruházásokat, amelyek a rezsicsökkentést elősegítik.

A vártnál kisebb költségnövekedés annak köszönhető, hogy több épületet is lezártak, egyes egységek közös helyiségbe költöztek; csökkentették az állatállományt, eladtak eszközöket és az energiahatékonyság jegyében eddig négy faelgázosító kazánt és négy cserépkályhát építettek be az ingatlanokba.

Hétfői közleményükben az alapítvány arról is ír, hogy óriási segítség volt az elmúlt év végén összegyűlt 28,5 millió forint adomány, valamint az eszközök és állatok értékesítéséből befolyt 3,8 millió forint. Ebből tudták finanszírozni a megnövekedett számlákat, elkezdték két, súlyos fogyatékosokat ellátó intézményük szigetelését, több helyen is fatüzelésre váltottak a gázkazán helyett; tűzifát rendeltek.

A költséghatékony működéshez azonban további beruházásokra lenne szükség, írják, folytatni szeretnék a lakóegységek szigetelését és további négy épületben faelgázosító kazánt beépíteni. Egy kazán beüzemelése 4 572 700 forintba kerül.

Az alapítvány ismét gyűjtést hirdetett, hogy újabb céljukat, a további költséghatékony működést megvalósíthassák. A legkisebb összeg is hatalmas támogatást jelent, olvasható közleményükben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában