Segítséget kaptak

2023.02.10. 16:30

Önkéntesek segítségével fogják meg a meleget (fotókkal)

Adományból és segítséggel valósulhat meg az ellátó központ rezsioptimalizálása.

ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

A rezsiköltségek növekedésével sokan küzdenek, a fűtési technológia változtatásának csak akkor van értelme, ha nem szökik el a meleg és ezzel együtt fel a rezsiköltség.

„Megérkezett az adomány szigetelő anyag, amellyel a Szimbiózis Alapszolgáltatási Központ, Váltó u. 45. szám alatt található 80 fős nappali intézményének, padlástér szigetelését megoldhatjuk, így egy lépéssel közelebb kerülünk a rezsicsökkentéshez. Most segítő kezekre lenne szükségünk, akik a 800 négyzetméteres terület lefedését elvégeznék.” – tette közzé a felhívást a Szimbiózis Alapítvány Facebook oldalán Jakubinyi László az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Sokan jelentkeztek

– Számos segítő szándékú magánszemély és cég jelzett vissza amikor közzétettük a központ fűtéstechnológiai fejlesztésének tervét – mondta el az elnök. Tárgyi adományként egy cégtől gyapotszigetelést kaptunk és lépésálló nikecellt, fólia kerül szigetelő réteg alá és fölé – ismertette a technológiát. Az energetikusok felhívták a figyelmet, hogy addig hiába gondolkodunk a jelenlegi gáz helyett alternatív fűtési módokban a szigetelés hiányában nem érhető el jelentősebb megtakarítás. Így azonban akár mintegy 30 százalékkal is csökkenthető az energiaigény – hangsúlyozta.

A 120 éves épületben a régi épületrészen egy sár tapasztott réteg kiváló szigetelést biztosít. Két ács jelentkezett önként akik a szakmai irányítást végzik, de már voltak akik az anyag feladogatásában segítettek. A leterítés fázisában a Jabil mintegy húsz főből álló önkéntes különítménye segédkezett. A nagy dilemma az épülettel kapcsolatban – melyben a városi önkormányzattal és az Y-híd kivitelezőjével igyekeznek egyeztetni - hogy mennyire biztos az épület sorsa, érdemes-e az energiákat erre fordítani – osztotta meg gondolatait Jakubinyi László.

Szabados Adrienn és csapata a Jabilból érkezett, náluk nagy hangsúlyt kap a társadalmi felelősségvállalás – tudtuk meg. Girincsen például többször voltak már segédkezni az ottani halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek intézményében. Festettek kerítést, rendbe rakták a játszóteret, csatornát tisztítottak, szemetet szedtek – sorolja. „Bennünk a jóakarat van meg a szakemberek irányítják a munkát” - jegyezte meg a mostani vállalással kapcsolatban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában