Miskolci közgyűlés

2023.03.02. 12:47

Miskolcon vennének földeket a mezőkövesdi reptér eladásából

A költségvetés vitája után tovább folytatódik a további előterjesztések megvitatásával a miskolci önkormányzati képviselők munkája.

Fotó: Vajda János

A harmadik napirendi pont következik: az előterjesztés címe: Javaslat az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról szóló 40/2012. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosítására törzsvagyonból kivonás tárgyában.

Az előterjesztés lényege, hogy a Tetemvár városrész két kisméretű ingatlanját, telekalakítás miatt, kivonják a város törzsvagyonából.

Nem volt vita.

4. előterjesztés: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város településfejlesztési, településrendezési és településképi feladataival összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 3/2017.(II.21.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezésére.  

Azért kell a rendeletet hatályon kívül helyezni, mert új kormányrendelet született a partnerségi egyeztetésről. A változások miatt szükségtelenné vált ez a miskolci rendelet.  

Nem volt vita.

5. Javaslat Mezőkeresztes és Mezőkövesd külterületén elhelyezkedő (volt katonai repülőtér) ingatlanok tulajdoni hányadainak elidegenítésére.

Mint a Boon.hu is írta, a város el akarja adni a volt mezőkövesdi repülőtérben meglévő tulajdonrészét. Egyhatodrészről van szó, amely értékbecslés szerint mintegy 1,4 milliárd forintot ér. Az eredeti előterjesztés egyben adta volna el a tulajdonrészt. A mezőkövesdi önkormányzat ipari parkot fejleszt, így három ingatlanra vonatkozóan előszerződést köt Miskolc Mezőkövesddel. Ezt a három ingatlant most nem hirdetik meg, csak a többi részt. Nyílt versenyeztetési eljárással hirdetik meg a tulajdonrészt.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető:

Hogy lehet az, hogy Miskolc ingatlanját más város TOP-os pályázatba veszi be? Mi a kára, haszna Miskolcnak ebből?  

Soós Attila, Fidesz:

Azt hallottuk, hogy a másik két tulajdonos is eladásban gondolkodik. Ez most nem úgy tűnik.

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető:

Jó-e, ha eladjuk a családi ezüstöt? Nem lett volna jobb fejlesztésben gondolkodni, mint eladásban?

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető:

Miskolc annak idején politikai lobbi révén lett résztulajdonosa a mezőkövesdi reptérnek. 2008-ban úgy nézett ki, hogy az egyik fapados légitársaság fejlesztette volna a mezőkövesdi repülőteret. Akkor ez jó ötletnek látszott. És ebben a térség nagyvárosában jó szerepe lehetett volna. A fejlesztés azonban lekerült napirendről. Az lenne jó, ha az értékesítésből származó bevételből közelebb tudna földeket vásárolni iparfejlesztés céljára Miskolc. A területvásárlás a város érdekeit szolgálná.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető:

A bérleti szerződések bevételei mekkora kiesést jelenthetnek az értékesítéssel?

Pakusza Zoltán, A Mi Hazánk:

Nem valószínű, hogy a helyi önkormányzatok vennék meg jelen helyzetben a tulajdont.

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető:

Jó ötlet, hogy a bevételből földeket vegyen Miskolc. Például az új miskolci repülőtér számára. Mi a helyzet ezzel?

Kéri Zoltán, Miskolc Holdig Zrt. ingatlangazdálkodási igazgató:

A tulajdonostársaknak és a magyar államnak is elővásárlási joga van. A területből származó bevétel évi 10 millió forint alatt van. Mezőkövesd is befektetőt vár, értékesíteni szeretné a területet.

Badány Lajos alpolgármester:

A sajópetri terület hatósági vizsgálatai folyamatban vannak. Utána lehet kijelenteni, hogy alkalmas-e reptér céljára. Elővételi szándéka van Miskolcnak.

A miskolci közgyűlés percről percre itt!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában