Ülésezik a miskolci közgyűlés

2023.03.02. 10:09

Költségvetési szigor szükségességéről beszél a miskolci városvezetés

Elkezdődött a költségvetés tárgyalása. Az előterjesztés címe: Javaslat az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének megállapítására, a költségvetési rendelet megalkotására és egyéb kapcsolódó döntés meghozatalára.

Szopkó Tibor alpolgármester, Varga Andrea Klára alpolgármester, Veres Pál polgármester, Badány Lajos alpolgármester és Dr. Ignácz Dávid jegyző

Fotó: Bujdos Tibor

Veres Pál polgármester: A járványon túl és a háború közepette kell terveznünk az idei gazdálkodási évet. A bevételek nem nőnek jelentősen, a kiadások viszont igen. Bízom benne, hogy konstruktív vitában mindenki számára megfelelő városi költségvetés születik.

Szilágyi Kornél gazdálkodási főosztályvezető: Az önkormányzat működőképességnek megőrzése, azaz a stabilitás a fő cél. Az energiaválság kezelése a legnagyobb feladat. Cél az uniós fejlesztések végrehajtása, az előző ciklusból származó projekteket idén őszig kell befejezni. A költségvetés főösszege 47,5 milliárd forint. Állami támogatások is jelentős tételben vannak a bevételek között. Az adóbevételek között alapvető változás, hogy visszaállt rendes vágányra az iparűzési adó fizetése. Tavaly kiemelkedőek voltak az adóbevételei a városnak. Az idei tervezés is ennek megfelelően történt.

A kiadások között az energiaválság kezelése a legnagyobb falat. Tavaly már meghozott intézkedések érvényben vannak. 2021-ben az energiaköltség 2,9 milliárd forint volt. Tavaly ez 6 milliárd forint felett alakult. 2023-ban az energiaköltségek 8-9 milliárd forintra rúghatnak. Ez folyamatos odafigyelést igényel. Az önkormányzat csatlakozott a fix villamosenergia-árhoz.

Jelentős idei kiadási tétel a megemelt minimálbér finanszírozása. Többletkiadás az önkormányzat számára a szolidaritási adó fizetése. Idén ez 3,6 milliárd forint lesz.

Idén 2,6 milliárd forint beruházást tervez a város. Miskolc 31 milliárd forintot kap majd a jelen uniós ciklusból. Várja a város a források megérkezését. A városüzemeltetés idén 10 milliárd forint körüli, amely 2 milliárddal több a tavalyinál.

Szopkó Tibor alpolgármester: Bizonytalansági tényező a pénzügyi tervezésben a gyakran változó alapkamat. Nehezíti a helyzetet az állami támogatások és normatívák bizonytalansága és a minimálbér emelkedése. Fontos alapvetés volt a költségvetési egyensúly - a kiadások és bevételek - kialakítása. A legnagyobb nehézség az volt, amikor kiderült, hogy jogosan 30 milliárd forinttal több pénzt el tudna költeni az önkormányzat a város üzemeltetésére. Igyekeztünk mindenütt a minimális szintre beállítani a pénzigényeket. A tavalyi kiugró gazdasági teljesítés nyomán megnövekedett adóbevételekhez igazodva tervezték az idei esztendőt, de idén nem várható növekedés. Bizonytalan a közösségi közlekedés finanszírozása is. Idén a nehézségek ellenére a fejlesztések meghatározók lesznek mintegy 20 milliárd forinttal. Ha a gazdaságfejlesztési tevékenységünket jól végezzük, akkor az jelentkezhet a bevételekben. Költségvetési szigor szükséges a megnyugtató gazdálkodáshoz, és számítunk az állam segítségére.

A miskolci közgyűlés percről percre itt!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában