Önkéntes szemétszedők

2023.02.04. 14:25

Tengernyi szemét az Avason (fotókkal)

A kilátópontokat sokan ivásra használják, majd az üvegüket a mélybe dobják. A civilek takarítanak utánuk.

Hegyi Erika

Szombaton délelőtt önkéntesek takarították az Avast

Fotó: Vajda János

Ismét szemétszedési akciót szervezett a Magyarországi Tisztasági Nagykövet Egyesület, ezúttal a Nagy-Avason, a Móra Ferenc kilátópont környékén. Amikor szombaton ott jártunk, még csak fél órája szorgoskodtak az önkéntesek, de már több nagyméretű szemeteszsák lett tele mindenféle kidobott holmival, kacattal.

– Ezt a helyszínt már régen kiszemeltük, de ilyenkor, télen érdemes itt dolgozni, mert az elszáradt növényzet alatt télen vagy kora tavasszal találjuk meg a szemetet – magyarázta Serbán Zsolt, az egyesület elnöke, akit sokan úgy ismernek, hogy Miskolc tisztasági nagykövete. – Itt, a domboldalon főleg italosdobozokat és –üvegeket találunk. Úgy vélem, ezekre a kilátópontokra vagy alkoholisták járnak vagy alkoholistajelöltek. Nem értem, hogy amikor valaki megissza a sörét vagy a borát, miért hajítja a mélybe az üveget. Ez már az 52. szemétszedésünk. Amikor elkezdtük ezt a munkát azzal a céllal indultunk, hogy legyen a Bükk az ország legtisztább hegysége. Most azonban már Miskolcra fókuszálunk, és újabb szlogenünk, hogy legyen Miskolc az ország legtisztább megyeszékhelye. Azért dolgozunk folyamatosan, hogy ez igaz lehessen – mondta Serbán Zsolt.

Szerinte kampányokat kellene indítani nevelési célzattal. Mert úgy véli, az emberek gondolkodásával van baj, amin nagyon nehéz változtatni. A szemetelőknek alacsony az igényszintjük és a felelősségérzetük. Ezért már gyerekkorban kellene elkezdeni a környezettudatosságra nevelést.

– Magam is járok iskolákba előadást tartani. Reménykeltő, hogy a mostani generáció már úgy nő fel, hogy sokat hall a szelektív hulladékgyűjtésről és újrahasznosításról – tette hozzá az elnök.

Lyukas cipők

Az egyesület önkénteseihez néhány avasi ingatlantulajdonos is csatlakozott, és találkoztunk dr. Jacsó Pál hegygazdával is, aki szintén az Avas megtisztításán dolgozott. Elszörnyülködve szembesült vele, hogy az egyik elhagyatott telket szemétlerakónak használták valakik. Kommunális hulladék, műanyag ételesdobozok, üvegek, de még lyukas cipők is hevertek szerteszét a területen.

– Az Avason már negyedik alkalommal szervezett az egyesület szemétszedés, mi pedig csatlakoztunk hozzájuk, hiszen mindenki számára fontos a tiszta környezet. Az Avas mindenkié. Remélem, a jövőben még többen leszünk, és ha már nem lesz szemét, akkor virágot ültetünk. Egyelőre a szeméttel küzdünk, hiszen megvan a veszélye, hogy az idehordott kommunális hulladék miatt elszaporodnak a rágcsálók. Az önkormányzat valószínűleg tesz majd az ügy érdekében, de kétkezi munkára nem nagyon van ember, azt csak a civilek tudják biztosítani. A fejlesztéseknek köszönhetően többen látogatnak az Avasra, mint évekkel ezelőtt. Sokan jönnek az új játszótérre is, van aki vidékről kirándul el ide. Mások a hiányosságokat sorolják, de tudni kell, hogy az Avason 5-10 éves elmaradás van. Az itt dolgozó önkéntesek mindenképpen meg kell becsülni – hangsúlyozta a hegygazda.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában