Félmegoldás

2023.01.19. 07:00

Alkalmi vizelde és szemétlerakó a miskolci Tiszai-pályaudvar aluljárója

A miskolci pályaudvar főépülete elől már eltűnt a tájseb, betemették az aluljáró csúf lejáratát, de a másik két lejárat még mindig ott éktelenkedik.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

Veres Pál, Miskolc polgármestere szeptember 16-i Facebook-oldalán a következőt írta: „Újabb tájseb gyógyul be Miskolcon. Befedjük, rendbe tesszük a Tiszai pályaudvar előtti aluljárót, hogy a Miskolcra érkezők többé ne egy rozsdás vasrácsot lássanak meg először városunkból.” 

Szóvá tettük

A bejegyzést megelőzően már egy hónappal magunk is szóvá tettük a tarthatatlan állapotot. Augusztus 23-án megjelent cikkünkben ezt írtuk: „Ha valaki Miskolcra érkezik vonattal – márpedig még ma is ezrek használják ezt a közlekedési eszközt – és kilép a Tiszai-pályaudvar egyébként impozáns épületének főbejáratán, „kedves” felirat fogadja: „Üdvözöljük Miskolcon!” Aztán ugyanez alatta még két nyelven: angolul és németül. Eddig ez rendben is volna: normális gesztus egy vendégeit köszöntő várostól. Az igazi meghökkenés élménye azután következik, amikor a „kedves vendég” azt látja meg, hogy az ominózus – amúgy erősen megviselt – üdvözlő tábla egy lepukkant, rozsdás ráccsal lezárt aluljáró lejárati lépcsősora felett díszeleg. Egy a vigasztaló benne, hogy a Miskolcra érkezőnek nem szükséges az invitáló felirat alatti aluljárót használnia az úton való átkelésre, mert az esztendők óta használhatatlan. Patkányok és egyéb csatornalakók feltételezhető otthona. Ezt az önmagában is elkeserítő helyzetet még fokozza, hogy a vasráccsal lezárt aluljárón lévő molinón két hatalmas ördögi arc van felfestve.”

Lépéskényszerbe kerültek  

Cikkünk nyomán a közösségi háló népe kommentek sorozatában a miénkhez hasonló véleményt fogalmazott meg a Facebookon. Ezt követően jó egy hónapnak kellett eltelnie, hogy az „illetékesek” lépjenek és megpróbálják eltüntetni a vendégriasztó állapotokat a Tiszai-pályaudvar elől.   

Veres Pál sokat sejtető Facebook-bejegyzésével egyidőben körbekerítették a lepukkant aluljárólejáratot és rohammunkában leszedték a rozsdás „Üdvözöljük Miskolcon! táblát. Két nappal később a polgármester személyesen tekintette meg az aluljárónál folyó munkát. Akkor derült fény a részletekre. Megtudhattuk, hogy mintegy 3,5 millió forintba kerülnek a munkálatok, amelyet az önkormányzat finanszíroz.   

Kiderült, hogy az aluljáró betemetett lejárata helyén egy hatalmas, betonszegélyes virágágyást alakítanak ki, amelyet feltöltenek földdel és lesz benne két víztartály is, amely a Tiszai pályaudvar előtti növények locsolását hivatott segíteni aszályos időben. Maga a terület pedig virágtakarót kap, hogy a Miskolcra vonattal érkezőket ez a kedves látvány várja a pályaudvarról kilépve. Tél lévén, virágtakaróról még nem beszélhetünk, de az aluljáró csúf lejárata helyén ma már a nagy, betonszegélyes virágágyás van, befedve faforgáccsal.

Folytatni kellene 

A megoldás kétségtelenül pozitív, ám csak félmegoldásnak - pontosabban harmadmegoldásnak - tekinthető. Ugyanis az ominózus aluljárórendszernek az út másik oldalán, a villamosvégállomásnál van két másik kijárata, amelyek a mai napig ott éktelenkednek. A lejárat alján ugyan lezárták vasráccsal az aluljárót, de a lépcsős részt nagyon sokan használják nyilvános vizeldének, illetve szeméterakónak. Az arra tévedő járókelőt kellemetlen szagok fogadják ezáltal.

Hogy a jószándék nyomán kiteljesedjen az eredmény, a két még ma is szabadon álló lejárat sorsát is rendezni kellene. Akár úgy, hogy ott is virágágyást alakítanak ki. Biztos nem tiltakoznának miatta a miskolciak és a városba érkezők.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában