Szemetelnek

2023.01.24. 07:00

Sok az illegális hulladéklerakó a Vasgyár környékén

Egy szakértő szerint csak térfigyelő kamerával lehetne megelőzni az illegális hulladéklerakást.

Detzky Anna

Szemétlerakó a Kabar utcán

Fotó: olvasó

Miskolcon a Vasgyár és környéke területén több olvasó is illegális hulladéklerakók jelenlétét tapasztalta, amelyekről több, miskolci témákkal foglalkozó Facebook-csoportban is beszámoltak.

Zavarja az ott élőket

Egyik olvasónk múlt hét kedden készített fényképet a hatalmas szemétlerakatról a Ládi telepen, a Komlóstető felé vezető útszakasz elején, a Kabar utcában, illetve a Digépnél a gyalogút végén. A Ládi telepi éppen egy olyan területen készült, ahol még tábla is jelzi, hogy tilos és illegális a szemetelés. A másik olvasó a Kerpely Antal utca kereszteződésére panaszkodott, amelyről bejegyzése szerint bejelentést is tett a városgazdánál.

Illegális szemét a Digépnél a gyalogút végén

MÁV-hoz tartozó terület

A miskolci polgármesteri hivatalnál érdeklődtünk arról, hogy mit szándékoznak tenni az illegális szemétlerakókkal. Egyelőre csak részleges, a „Ládi telepi” helyszínre vonatkozó választ kaptunk a városgazdától (a többi kérdésre nem válaszoltak), amely így szól:
„A GISPAN térinformatikai rendszer adatai szerint a terület a MÁV-hoz tartozik. A vonatkozó szabály szerint, a vasúti síntől számított 8 méteren belül a vasúttársaság felel a területért, ahogy az oda lerakott hulladékért is. 

Ládi telepnél is rengeteg az illegálisan lerakott hulladék

A problémát Gazdusné Pankucsi Katalin önkormányzati képviselő korábban jelezte társaságunknak, de mivel a képen látható terület nem a városgazda, hanem a MÁV illetékességi területe, így a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft-nek nincs joga ott eljárni, mivel nem vagyongazda” – írták.

Több évtizede szemetes

A Bükk Tisztasági Nagykövete véleményét is kikértük a témában.

– Jogszabály mondja ki, hogy mindig az adott terület tulajdonosa felel a rendért és a tisztaságért. Amennyiben pedig magánterületről van szó, akkor a rendészetnek kell eljárnia. Magánterületen sem lehet hulladéklerakót létrehozni a megfelelő engedélyek hiányában – tájékoztatott Serbán Zsolt, Bükk Tisztasági Nagykövet, a Magyarországi Tisztasági Nagykövet Egyesület (MATINA) képviseletében. – Tisztasági nagykövetként először mindig a szóban forgó terület gazdálkodóját, tulajdonosát keresem meg, ahol az illegális hulladéklerakó található. 

 A Kerpely Antal utca mentén is sok a szemét

Ha a terület a városban van, akkor pedig az érte felelős önkormányzati képviselőt. Tőle kérek segítséget, hogy konténert helyezhessünk ki a helyre. Az esetek döntő többségében örülnek neki, hogy megszervezem a szemétszedést. Tavaly a Szinva Örökség Napok keretében a Vasgyárban is szerveztünk ilyen megmozdulást, a Negyedik és Ötödik utca között, ahol átmegy a villamossín a Szinva felett. Ez olyan eredményes volt, hogy a terület egyik részén abbamaradt a szemétlerakás. Magam is a Vasgyárban nőttem fel és a Kabar utca, Mester utca környéke gyermekkorom óta szemetes.

Kerpely Antal utcánál lerakott hulladék

 Egyedül a térfigyelő kamerának lehetne az ilyen helyeken visszatartó ereje. A Hatodik utcánál például a kamerának köszönhető, hogy megszűnt az illegális hulladéklerakó. Ez még mindig kevesebbe kerül, mint mondjuk törvényes szemétlerakó hellyé nyilvánítani egy szemetes részt. Ugyanis a konténer kihelyezésének és a szemét elszállításának visszatérő költségei vannak.

A témában elküldtük kérdéseinket a MÁV-nak is, íme a válasz!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában