A 112 napja

2023.02.10. 13:44

Nyílt Nap a Hívásfogadó Központban (fotókkal, videóval)

A 112-es Egységes Európai Segélyhívó Szám Napja (február 11) alkalmából nyílt napot szervezett a miskolci Hívásfogadó Központ, február 10-én, pénteken.

PN

Megtapasztalhatták, hogyan működik

Fotó: Bujdos Tibor

A nap folyamán óránként 30 perces előadásokat tartottak a központról és a 112-es hívószámról, valamint az előzetesen regisztrált résztvevők és a térség általános iskoláiból érkezők látogatást tehettek a hívásfogadó teremben. Összesen több mint 300 gyerek élt a lehetőséggel, hogy megismerkedjen a 112 miskolci központjával. A Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskola dákjai, köztük Zelenák Tünde és Maszlár Réka Amanda is. A lányok nagyon hasznosnak tartották az itt hallott információkat.

„Megnéztük a TEK-es autót és beültünk a rendőrautóba is és nagyon tetszett ez a mai nap, mert olyan infókat kaptunk, melyek szükség esetén jól jöhetnek. És persze az itt látottak, hallottak jól kiegészítik az iskolában tanultakat” – mondták el a fiatalok.

Díjazott hívásfogadók

A nap folyamán átadták az „év hívásfogadója” díjat is, mellyel műszakonként a legtehetségesebb hívásfogadóját jutalmazták. A kiemelkedően teljesítő, 5 hívásfogadó külön jutalomban részesült. Köztük Pekk Adrienn is, aki már négy és fél éve dolgozik itt. A díjátadón elmondta, „igyekszem úgy végezni a feladatomat, hogy az mindenki megelégedését szolgálja, úgy szakmailag, mint az állampolgárok részére. Ennek érdekében folyamatosan képzem magam, vezetőimtől pedig minden segítséget megkapok amire szükségem van a munkámhoz. Természetesen cserébe én is szívesen részt vállalok az új dolgozók kiképzésében és felkészítésében. Megpróbálok minden információt és tudást átadni, melyeket az évek alatt összegyűjtöttem. Véleményem szerint ehhez a munkához, türelem, empátia, kitartás és felelősségtudat szükséges és függetleníteni kell a helyzeteket a saját életünktől. Az együttérzésnek meg kell lenni, de nem szabad, hogy a hívások rányomják a bélyeget az ember hangulatára.”

Pekk Adrienn a hívásfogadó kitüntetett munkatársa
Fotós: Bujdos Tibor

Pekk Adrienn a munkakörnyezetről szólva csak pozitívan beszélt, majd kiemelte a jó kollegiális viszonyt, ezért ezen a munkahelyen tervezi a jövőjét is.

Bodnár István Tamás rendőr törzszászlós, a BAZVM Rendőr- főkapitányság Tevékenységirányítási Központjának ügyeletese is elismerést kapott, aki már évek óta az új operátorok képzésében vesz részt. „Az utóbbi időben nagyon sok ügyes és érdeklődő ember jelentkezik erre a munkára, nem csak fiatalok, hanem például az ötvenes korosztály képviselői közül is. Én a rendőrségi modul tantárgyainak oktatásában veszek részt, és rálátásom van a rosszindulatú hívásokra is, ezért a Bűnmegelőzési Tanáccsal is együttműködünk. Ez egy közös munka, mindenkinek az az érdeke, hogy nagyon sok jó és felkészült operátor dolgozzon, mert az megkönnyíti a társszervek munkáját, így a szakemberek már csak a valós intézkedést igénylő eseményekre tudnak koncentrálni” – hangsúlyozta.

Hogyan is kellene

A társszervek közreműködésével (rendőrség, katasztrófavédelem, mentőszolgálat, honvédség) gépjármű és fegyverzet bemutatókat tartottak, majd az újraélesztés is gyakorolhatták az érdeklődők. A rendezvényről dr. Bóna Gyula r. alezredes, a Miskolci Hívásfogadó Központ osztályvezetője elmondta, hogy immár 6. éve rendezik meg ezt a nyílt napot, még a pandémia idején is megtartották online formában.

„Ilyenkor megnyitjuk a kapukat és megmutatjuk hová futnak be a segélyhívások, emellett pedig megtanulhatják, hogyan kell helyesen kezelni a segélyhívó rendszert, hogyan kell bejelentést tenni és milyen információkra van szüksége a készenléti szerveknek ahhoz, hogy minél gyorsabban meg tudják adni a segítséget” – mondta

Beszélt arról is, hogy vannak sajnos visszaélések is, melyek az összes hívás közel 46 százalékát teszik ki, melyeket intézkedést nem igénylő vagy szórakozó hívásnak neveznek. Egy ilyen nyílt napnak pont ez az egyik célja, hogy a gyerekek megtapasztalhatják milyen károkat lehet ilyen hívásokkal okozni és hogyan kell ezt helyesen végezni, hiszen ők még fogékonyak ezekre az információkra.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában