Nem semmi!

2023.01.02. 20:30

Okos kerékpártárolók a dél-borsodi városban

Újabb okos eszközzel gazdagodott Tiszaújváros, két intézmény bejáratához is telepítettek újgenerációs kerékpártárolót. Az intelligens, lopásgátló tároló mindenki számára ingyenesen használható.

ÉM

A városi rendelőintézet elé egy öt-, míg a sportcentrum bejáratához egy tíz férőhelyes okos kerékpártárolót telepítettek. Az okos eszköz önzáró, mobil applikációval is nyitható és zárható, nem kell hozzá lakat és elektromos-kerékpár töltési lehetőséget is biztosít. 

Használata ingyenes és egyszerű: egy szabad dokk sorszámát kell beírni a billentyűzeten, majd egy tetszőlegesen kiválasztott négy számjegyű PIN-kódot kell megadni kétszer egymás után. Ezt követően a tároló automatikusan kinyílik, amibe behelyezzük a biciklit és rázárjuk a kaput. A parkolás végeztével a folyamat nem változik, azonban a dokk kiválasztását követően a PIN-kódot már csak egyszer kell beírni, ami után a tároló kinyílik és kivehetjük a kerékpárt. A többfunkciós utcabútor a Smart City, azaz az Okos Város koncepció része, csakúgy, mint a már működő okos pad, solar állomás vagy okos zebra.

Magyar találmány 

„Ez egy ízig-vérig magyar találmány, 2019-ben találtuk ki az egyetemi csoporttársammal - nyilatkozta Szilágyi Szabolcs, a Block Startup alapítója és ügyvezetője. - Kettő ponton zárja a legtöbb városban használt kerékpárt, és mindehhez csupán egyetlen mozdulatra van szükségünk, egy kaput kell rázárni a bringákra. Mindezen felül, miközben a parkolás zajlik, az elektromos járgányokat tölteni is lehet. Ez a technológia a települések fenntarthatósági és Okos Város törekvéseit segíti elő. A használata egyértelmű, hiszen törekedtünk az egyszerű és kielégítő felhasználói élmény kialakítására, így a felhasználó felület mindössze egy LCD kijelzőből, egy billentyűzetből és egy infomatricából áll.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában