Miskolci tervek

2022.12.02. 11:33

A Horváth-tető után így folytatnák az Avas fejlesztését

November végén zárult le az Európai uniós közbeszerzés, amellyel keresnek kivitelezőt az avasi tervek végrehajtásához.

Szaniszló Bálint

Fotós: Ádám János

Az augusztusban a Horváth-tetőn átadott vadonatúj többgenerációs szabadidőpark gyorsan belopta magát a miskolciak szívébe. Népszerűsége töretlen.

Az önkormányzat folytatni akarja a folyamatot, így az Avas kilátó és környezete nevet viselő projekt kivitelezésére a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre idén szeptember 22-én indította meg Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, azaz ezen a napon jelent meg a felhívás a Közbeszerzési Értesítőben. A kirás szerint az ajánlattételi határidő október 18-a volt.

Az önkormányzat sajóosztályától megtudtuk, hogy a felhívás megjelenését követően kiegészítő tájékoztatás kérések érkeztek az érdeklődőktől. A folyamatosan beérkező kérdések nagy száma - mintegy 450 kérdést kapott az önkormányzat - a válaszadás időigénye miatt az ajánlatok benyújtási határidejét a közbeszerzési törvénynek megfelelően november 11-re módosította az önkormányzat.

A határidőre beérkezett ajánlatok formai értékelését követően november 24-én hiánypótlást írtak ki, amelynek benyújtási határideje november 30-a volt. A beérkezett hiánypótlások értékelését követően derül ki, melyek azok az ajánlatok, amelyek formailag megfelelnek, melyek azok, amelyeket esetleg ki kell zárni. Ezután megkezdődik az ajánlatok tartalmi értékelése, a költségvetések tételes vizsgálata, összehasonlítása. Az értékelés végén tud győztest hirdetni az önkormányzat.

Megszépülhet a kilátó  

Az új projekt egyik központi eleme az Avas kilátó átalakítása – ahogy az ajánlattételi felhívásban fogalmaznak –  hogy „az épület karakteres, bejáratott és ismert jelképszerűségének megőrzése mellett korszerű, az átalakítás korának ismérveit is felvonultató épület jöjjön létre”. Az elképzelés szerint törekedni kell az eredeti megjelenés, a felületek, az anyagok, az arányok megtartására és visszaállítására. Az alagsori szinten a leendő kivitelezőnek el kell végeznie a külső homlokzati felújítást, a burkolatok kiegészítését, valamint a szennyezett felületek megtisztítását. Ezenkívül meg kell oldani a kilátó körüli járda szélesítését és felújítását.  

A kilátó földszinti, szabadtéri teraszát alkalmassá teszik szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására. Továbbá a jelenlegi töredezett, repedéses aszfaltburkolatot felbontják és biztosítják a szint akadálymentes megközelítését.

Panoráma a városra  

A kilátó alatti, jelenleg még rendezetlen, elhanyagolt zöldfelületekkel rendelkező, közel 400 négyzetméteres területről kitűnő panoráma nyílik a városra. Az ide tervezett, pergolás árnyékolással ellátott sétány lehetőséget biztosít arra, hogy a látogatók kellemes környezetben, lugassal árnyékolt padokon ülve vagy sétálva élvezhessék a kilátást.  

A tervezett fa szerkezetű pergola a kilátóhoz illeszkedő, ugyanakkor modernebb formavilágú. A körút és Mendikás út csatlakozásánál régi, terméskőből épült lépcső található, rendkívül rossz állapotban. Elbontása után új szerkezetet építenek, mely a körút nyomvonalán öt, közel azonos geometriájú fellépővel és jó 2 méter szélességgel készül.  

A körsétány mellett 9 alacsony fénypontmagasságú, úgynevezett pollerlámpát helyeznek el. A terület bútorozását, berendezését 7 paddal, 3 hulladékgyűjtővel és egy információs oszloppal oldják meg. A sétány mentén 430 alacsony és talajtakaró cserjét ültetnek ki.

Kockakő kockakő hátán   

A kiírás szerint az Avas belváros felőli aljában, a Toronyalja utca teljes hosszában felszedik és újrarakják a nagykockakő burkolatot a meglévő kövek felhasználásával mintegy 400 négyzetméter területen. A jelenlegi aszfalt burkolatú szakaszokat is elbontják és azok burkolatát is kockakőre cserélik. 

A munkálatok negyedik részében a nyertes pályázattevőre vár a Palóczy-emlékmű és Bortanya közötti rész megújítása is. A Palóczy-emlékmű körül és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin kell elvégezni a munkálatokat. A korlátot tartó oszlopok felületi hibáit szükséges javítani, valamint az emlékmű körüli kockakövet és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin homokkövet kell helyreállítani. A Palóczy-emlékmű közvetlen környezetében a beton burkolatok és a nagyméretű lapok helyreállítását is el kell végezni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában