Jöhet a folytatás!

2022.09.27. 11:30

Így gondolták újra az Avas kilátót és környékét

Európai uniós közbeszerzéssel keresnek kivitelezőt az avasi tervek végrehajtásához. Október 18-a a határidő.

SZB

Közbeszerzést írt ki Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata az Avasi kilátó és környezete kivitelezésére – olvasható az európai uniós közbeszerzési értesítőben. Az ajánlatokat október 18-ig várja az önkormányzat.  

A tervezett projekt magába foglalja  a kilátó, az alatta lévő sétány, a Toronyalja utca, valamint Győri Nagy Lajos lépcsősor rekonstrukcióját, átalakítását.

Megszépülhet a kilátó 

Az Avas kilátó átalakításának célja – ahogy az ajánlattételi felhívásban fogalmaznak –  hogy „az épület karakteres, bejáratott és ismert jelképszerűségének megőrzése mellett korszerű, az átalakítás korának ismérveit is felvonultató épület jöjjön létre”. Az elképzelés szerint törekedni kell az eredeti megjelenés, a felületek, az anyagok, az arányok megtartására és visszaállítására. Az alagsori szinten a leendő kivitelezőnek el kell végeznie a külső homlokzati felújítást, a burkolatok kiegészítését, valamint a szennyezett felületek megtisztítását. Ezenkívül meg kell oldani a kilátó körüli járda szélesítését és felújítását. 

A kilátó földszinti, szabadtéri teraszát alkalmassá teszik szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására. Továbbá a jelenlegi töredezett, repedéses aszfaltburkolatot felbontják és biztosítják a szint akadálymentes megközelítését.

Panoráma a városra 

A kilátó alatti, jelenleg még rendezetlen, elhanyagolt zöldfelületekkel rendelkező, közel 400 négyzetméteres területről kitűnő panoráma nyílik a városra. Az ide tervezett, pergolás árnyékolással ellátott sétány lehetőséget biztosít arra, hogy a látogatók kellemes környezetben, lugassal árnyékolt padokon ülve vagy sétálva élvezhessék a kilátást. 

A tervezett fa szerkezetű pergola a kilátóhoz illeszkedő, ugyanakkor modernebb formavilágú. A körút és Mendikás út csatlakozásánál régi, terméskőből épült lépcső található, rendkívül rossz állapotban. Elbontása után új szerkezetet építenek, mely a körút nyomvonalán öt, közel azonos geometriájú fellépővel és jó 2 méter szélességgel készül. 

A körsétány mellett 9 alacsony fénypontmagasságú, úgynevezett pollerlámpát helyeznek el. A terület bútorozását, berendezését 7 paddal, 3 hulladékgyűjtővel és egy információs oszloppal oldják meg. A sétány mentén 430 alacsony és talajtakaró cserjét ültetnek ki.

Kockakő kockakő hátán  

A kiírás szerint az Avas belváros felőli aljában, a Toronyalja utca teljes hosszában felszedik és újrarakják a nagykockakő burkolatot a meglévő kövek felhasználásával mintegy 400 négyzetméter területen. A jelenlegi aszfalt burkolatú szakaszokat is elbontják és azok burkolatát is kockakőre cserélik. 

A munkálatok negyedik részében a nyertes pályázattevőre vár a Palóczy-emlékmű és Bortanya közötti rész megújítása is. A Palóczy-emlékmű körül és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin kell elvégezni a munkálatokat. A korlátot tartó oszlopok felületi hibáit szükséges javítani, valamint az emlékmű körüli kockakövet és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin homokkövet kell helyreállítani. A Palóczy-emlékmű közvetlen környezetében a beton burkolatok és a nagyméretű lapok helyreállítását is el kell végezni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában