Figyeljünk!

2022.10.20. 20:00

Csalók, tolvajok is kihasználhatják a népszámlálást

Az online szakasz három napos meghosszabbítása után október 20-án elindult a népszámlálás személyes szakasza, akik nem regisztráltak az online kitöltés során, azokat november 20-ig számlálóbiztosok keresik fel az otthonukban. Ennek kapcsán a rendőrség lehetséges, csalók, tolvajok felbukkanására figyelmeztetik az állampolgárokat megyénkben.

HI

A számlálóbiztosok nyakba akasztható, sorszámozott igazolvánnyal érkeznek

Fotó: Rákóczy Ádám

Sajnos folyamatosan visszatérő bűncselekmény típus megyénkben is a trükkös tolvajlás, amikor különböző indokokkal – árulnak valamit, szolgáltató, hivatal munkatársának adják ki magukat, nem ritkán valamilyen visszatérítést, pénzt ígérnek – próbálnak az illetők bejutni lakásokba. Ott aztán vagy valamilyen csalással okoznak kárt, vagy elterelve az otthon lévő figyelmét lopnak a lakásból. A népszámlálás most lehetőséget adhat az elkövetők számára, hogy ezzel az indokkal próbáljanak bejutni otthonokba, számlálóbiztosnak kiadva magukat.

Kérjünk igazolványt

Simkó Imre alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság Kommunikációs és Megelőzési Osztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a számlálóbiztosok igazolvánnyal rendelkeznek és jól felismerhető népszámlálási kellékekkel. A népszámlálás során a számlálóbiztosok a személyes iratokat nem kérik, ők viszont hitelt érdemlően, az okmányaikkal tudják igazolni magukat. Van számlálóbiztosi igazolványuk, amelyen szerepel a nevük és az azonosítószámuk, azonban kérésre fényképes igazolvánnyal (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) is igazolják számlálói jogosultságukat. Ha még ekkor is bizonytalanok vagyunk, akkor a Központi Statisztikai Hivatal ingyenesen hívható 06-80/080-143 számán a cím megadása után a telefonos operátor megkeresi a címhez rendelt számlálóbiztost, és megadja a nevét, igazolványszámát számunkra.

Ha valaki bizalmatlan, egyedül él, és nem tud senkit megkérni arra, hogy legyen ott vele, a népszámlálás során, akkor azt is megtehetjük, hogy a számlálóbiztost nem engedjük be a lakásba: az udvaron vagy a lépcsőházban is válaszolhatunk a kérdésekre.

Csak óvatosan!

A csalók, tolvajok általában megnyerő külsejűek és a fellépésük is az. A lakásba bejutva általában igyekeznek egyedül maradni, egy pohár vizet, kávét kérnek, vagy valamilyen módon elterelik az áldozat figyelmét, majd értékek után próbálnak kutatni.

Ha menet közben felmerül a gyanú, hogy trükkös tolvajjal, csalóval állunk szemben, akkor Simkó Imre szerint nem érdemes azonnal leleplezni az illetőt. Ilyen esetben ugyanis kiszámíthatatlan lehet az elkövető magatartása, a zsákmány megszerzése érdekében erőszakossá válhatnak és akár rablás is lehet az esetből, amelynek során az áldozat testi épsége is veszélybe kerülhet.

Amennyiben minden elővigyázatosság ellenére valaki mégis bűncselekmény áldozatává válik, hívja az ingyenes 112-es segélyhívó számot. Jó, ha megfigyeltük az elkövető kinézetét, merre távozott, milyen autóval közlekedett, megkönnyítve a kézre kerítését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában