boon.hu video

2024.05.01. 19:45

A diósgyőri aranyásók napja (fotók, videó)

Az első fontos mérföldkőhöz ért a DVTK Hun-Therm a bajnoki cím felé vezető úton.

Fotó: Vajda János

A női élvonalbeli kosárlabda bajnokság döntőjének első meccsét rendezték szerdán: a DVTK Hun-Therm és a Serco UNI Győr közötti, az egyik fél harmadik győzelméig tartó csata első felvonásának a DVTK Aréna adott otthont. 

3309

Öt órával a meccs kezdése előtt már nem lehetett jegyet vásárolni a mérkőzésre, az utolsó biléta is elkelt a hazai oldalra. És bár a diósgyőri szurkolók kimaxolták a 3288 fős létszámot, a szó szoros értelmében vett telt házról azért nem lehetett beszélni, mert a győri drukkerek mindössze 21 fővel képviseltették magukat a 3396 fős csarnokban. 
Nem csak a vendég szurkolók, hanem csapatuk is szűkös létszámmal érkezett a meccsre, a kanadai Carleton az Egyesült Államokban, a WNBA-ben szereplő Minessota Lynx csapatánál állt munkába vasárnap, a brit, amerikai Anigwe egészségügyi okok miatt nem volt jelen, Török pedig vállsérülése miatt nem volt bevehető.  
A Diósgyőrnél is volt kimaradó, de csak technikai ok miatt, ugyanis egy meccsre csak négy légióst lehet nevezni, és ezúttal a DVTK Hun-Therm öt külföldije közül a francia válogatott centere, Tadic nem került keretbe.

,,Nekem ez az életem”

A meccs elején a harmadik hazai dobás ment be, ami hármas lett, Charles találata után Bach majd Dubei is ugyanilyen értékű dobást jegyzett (3-6). Nem sokkal később Ruff-Nagy, Aho N. és Gyöngyösi is csatlakozott a triplások táborához (8-12). Egy ideig a vendégek vezettek, de Kányási egyenlítése után Garbin is hárompontost szerzett (18-15), amit Charles egy palánk alólival fejelt meg a negyed utolsó percében (20-15). Az első negyedet annak ellenére nyerte a hazai együttes, hogy a győriek jobban dobták a hármasokat, ezzel szemben a Diósgyőr több lepattanót szerzett.
Jól kezdték a második játékrészt a vendégek (20-20), de amikor a folytatásban a DVTK kétszer is labdát lopott védekezés közben, és ezekből gólokat ért el, a 14. percben időt kértek a látogatók (26-20). A szünet azonban inkább a Diósgyőrnek tett jót, Jovanovic rövid idő alatt két triplát is bevágott (34-22). Ezt a győriek szakvezetője, Cziczás László nehezen viselte, reklamálásért technikai kapott. Aztán amikor Lelik, 10 méterről talált be a gyűrűbe, az addigi kiváló hangulatban az egekbe szökött az eufória a csarnokban (37-22). ,,Nekem ez az életem, Diósgyőr a mindenem, mindig veled leszek én, harcolok a címerért, minden egyes hétvégén” – énekelték több ezren a csarnokban. Káprázatosan játszott ekkoriban a piros-fehér gárda, Jovanovic parádézott, nem csak a távoli dobásokban (40-24). De aztán a Győr is villantott, hétfős rotációjukkal 10-re csökkentették a különbséget (40-30), és a negyed utolsó perce is az övéké volt (40-32).

Jovanovic

A harmadik menet elején nem ment a Diósgyőrnek, négy és fél perc alatt mindössze Lelik dobása szédült be a gyűrűbe, ezzel szemben a Győr ott folytatta, ahol az előző negyed végén abbahagyta, így a 25. percben időt kellett kérnie a hazai szakvezetőnek (44-42). A kritikus pillanatokban azonban a hazai közönség még erősebben a piros-fehérek mellé állt, és bár sokáig nagyon erősen tapadt a vendég együttes (48-46), de aztán Aho N. a támadóidő lejárta előtti pillanatban egy hármast húzott be, majd pár másodperc múlva Kányási is triplát jegyzett (54-46). Persze, hogy időt kért a zöld-fehér gárda, de a mezőny legjobbja, Jovanovic nem vett vissza, a játékrész végét az ő találata zárta (59-51).
A negyedik negyed elején igazából egyik csapatnak sem ment a játék, de amikor Kányási egy újabb hármast vert be, majd Grigalauskyte ziccer gólt szerzett a palánk alól, Cziczás edző jobbnak látta kikérni egy szünetet (64-53). Küzdött a Győr derekasan, 7-re csökkentették a hátrányukat, de az idő a Diósgyőrnek dolgozott, és amikor Jovanovic 22-re növelte saját pontjainak számát, eldőlt a csata (70-59). Tudták ezt a hazai drukkerek is, akik az utolsó percben állva tapsolva ünnepelték kedvenceiket. 

 

DVTK Hun-Therm – Serco UNI Győr 75-62 (20-15, 20-17, 19-19, 16-11)

Miskolc, 3309 néző. V.: Montgomery-Tóth, Tőzsér, Makrai.
DVTK Hun-Therm: AHO N. 10/6, CHARLES 16/3, Lelik 6/3, JOVANOVIC 22/15, Grigalauskyte 8. Csere: Kányási 10/6, Garbin 3/3, Tenyér, Aho T. Vezetőedző: Völgyi Péter. 
Serco UNI Győr: RUFF-NAGY 15/9, BACH 16/6, Dubei 10/6, Gyöngyösi 10/6, Goree 6. Csere: Dombai 5/3, Hegedűs, Küllős. Vezetőedző: Cziczás László.
Kipontozódott: Bach (39.).
Völgyi Péter: – Hullámzó volt mindkét csapat teljesítménye, de a legfontosabb az, hogy megvan az első győzelem. Köszönjük a szurkolóknak a biztatást, ez nagyon kellett a sikerhez. Van mit javítani, voltak hibák, a védekezésben nagyobb agresszivitásra lesz szükségünk.
Cziczás László: – Gratulálok az ellenfélnek, megérdemelten szerezték meg a győzelmet. Egy-két alakommal szarvashibát követtünk el, ettől függetlenül, akik ma itt voltak, azokra maximálisan büszke vagyok. Kitették a szívüket, lelküket, ilyen csarnokban, ilyen közönség előtt, ilyen atmoszférában nem roppantak meg, ez a nagyságukat jelzi. Megpróbálunk legalább egy meccset nyerni, hátha otthon több esélyünk lesz.
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1-0, a DVTK Hun-Therm javára.
A két csapat a következő meccset szombaton 19.30-tól Győrben játssza. 

NÉZZE MEG A VIDEÓT IS!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!