Munkaerőpiac

2022.09.07. 07:00

Hihetetlen, mennyit kereshet egy egyetemista

Most érdemes munkát vállalni, a munkaerőhiány miatt térségünkben is nagy szükség van az egyetemi munkavállalókra.

HE

Hasznos tapasztalatokat szerezhet a dolgozó egyetemista

Fotó: Shutterstock

Ma már szinte természetes, hogy az egyetemek diákjai nemcsak tanulással töltik a napjaikat, hanem munkát is vállalnak. Ez persze nem minden hallgatóra igaz, hiszen vannak olyan képzések, amelyek nem teszik lehetővé a tanulás melletti dolgozást.

Változatos munkák

Azonban országos tapasztalat, hogy az egyetemi hallgatók egyre inkább keresik a munkavállalási lehetőségeket, a munkaadóknak pedig nagy szükségük van a fiatalokra, hiszen több ágazat is munkaerőhiánnyal küzd. Ez a tapasztalata a Miskolci Egyetem Iskolaszövetkezet résztulajdonosának, Füz Andrásnak is. A szövetkezet 2013 óta segíti összehozni a hallgatókat és a cégeket, munkájukra egyre nagyobb az igény.

– A fiatalokat az ösztönzi munkavállalásra, hogy fedezzék saját felmerülő költségeiket, valamint tanulmányaikkal járó kiadásaikat. Ez utóbbira főleg akkor van szükség, ha nem állami ösztöndíjas képzésre nyertek felvételt a hallgatók. Kétféle diákmunkát lehet megkülönböztetni. Az egyik az úgynevezett klasszikus diákmunka, ezek általában eseti jelleggel merülnek fel, vannak közöttük könnyű és nehéz fizikai munkák, hostess jellegűek, és olyanok is, amelyeket a kereskedelem vagy a turizmus, kiemelten a fürdőszolgáltatás, vendéglátás igényel, a nyári időszakban hangsúlyos a fesztiválokon történő munkavégzés is.

Gyakornokok lesznek

A másik fajta diákfoglalkoztatás a gyakornoki munka. Ennek fontos jellemzője, hogy az egyetemi éveket összeköti a későbbi munkavállalói évekkel. A Miskolci Egyetem hallgatói térségünk meghatározó munkaadóinál tudnak elhelyezkedni olyan módon, hogy a cég figyelembe veszi igényeiket. Ugyanis az egyetemi diákok választhatják meg, hogy hány órát tudnak hetente dolgozni, ez jellemzően 20-30 óra. A gyakornoki munka másik óriási előnye, hogy a diákok szakterületükön belül tudnak elhelyezkedni. A mérnökhallgatók műszaki területen például, és mivel valós piaci cégnél dolgoznak, mindkét fél jól jár – hangsúlyozta Füz András.

Hasznos tapasztalat

Kifejtette: a diákok valós tapasztalatokat szereznek egy jó működő cégnél saját szakterületükön, és mire megszerzik a diplomájukat, jó esély van arra, hogy ahol gyakornokként dolgoztak, ott valódi munkavállalóként folytathatják a munkát. A munkaadó pedig azért jár jól, mert már egy tapasztalt, fiatal munkaerőt tud felvenni, aki ismeri a vállalatnál folyó munkafolyamatokat, és a cégvezető jól el tudja helyezni a korábbi gyakornokot a jelenlegi munkavállalói között.

– Az a tapasztalatunk, hogy a diákok jól érzik magukat a cégeknél, a munkáltatók pedig szinte minden esetben elégedettek velük. A hallgatók olykor „harcolnak” egy-egy kedvelt pozícióért – jegyezte meg Füz András.

Hozzátette: a munkaerőhiány miatt térségünkben is nagy szükség van az egyetemi munkavállalókra. A jelenlegi gazdasági helyzettől függően a szezonális jellegű munkákra is keresik a fiatalokat, olyan pozíciókba, ahová állandó munkavállalót nem érné meg felvenni. Ilyen például a turisztikai szektor és a vendéglátás. Érdemes megemlíteni még azt is, hogy az iskolai szünetekben az egyetemi hallgatókon kívül szép számmal vállalnak munkát a 18 év alatti fiatalok is.

Megtudtuk azt is, hogy a gyakornoki pozíciókat betöltő hallgatók – a ledolgozott munkaóra függvényében- diákmunkával átlagosan havi 220 ezer és 370 ezer forint közötti összeget keresnek. A 25 év alattiakat segíti, hogy mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól, így gyakorlatilag a bruttó bérüket kézhez kapják – hívta fel a figyelmet Füz András. 

Takarítás, karbantartás

Körülnéztünk a Miskolci Egyetem Iskolaszövetkezet oldalán, milyen munkákat kínálnak jelenleg fiataloknak. Ajánlat van bőven, csak néhány ezek közül: Miskolcon keresnek udvarost és konyhai takarítót, az órabér bruttó 1150 forint. Irodai munkaként Adatrögzítő és Home office-ban dolgozó Telefonos ügyintéző pozícióban bruttó 1150 forint az órabér, Irodai adminisztrátor asszisztensként pedig 1200 forint a bruttó órabér. Sofőrként 1150 forint, kiszállító futárként bruttó 1300 forint kereshető óránként. Aki Budapesten napelem szerelésben venne részt, az pedig akár 1820 forintot is megkereshet egy óra alatt. Számos gyakornok lehetőség is nyitott a dolgozni vágyó fiataloknak, például logisztikai gyakornok, marketing gyakornok és minőségellenőrzési területi gyakornoki pozíciók Miskolcon bruttó 1150 forintért óránként. Mezőkövesdi munkavégzési helyen a mérnök gyakornok bruttó órabére 1600 forint, a minőségügyi gyakornokok bruttó órabére 1600 forint, az EHS gyakornok bruttó órabére szintén 1600 forint, az automatizálási mérnök gyakornok bruttó órabére pedig 1900 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában