Napközis tábor

2022.08.10. 07:00

Kis apródokat és udvarhölgyeket képeznek

Korabeli ruhák és fegyverek kipróbálásával kóstolhatnak bele a középkor hangulatába a napközis gyerekek Diósgyőrben.

Detzky Anna

Nagyszámú résztvevővel tartják meg az Apród- és udvarhölgyképző napközit Diósgyőrben augusztus második hetében a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. szervezésében. A 8-14 éves korú gyerekek a régmúlt időkbe kalandozhatnak: udvarhölgyek, apródok, királyok és királynék életébe nyerhetnek betekintést.

A vár környezetében

A Lovagi Tornák Terén felpróbálhatják a korabeli öltözékeket, kezükbe vehetik a középkori fegyvereket és korhű zenei bemutatón vehetnek részt. A Diósgyőri vár gyógynövényese tolmácsolásában pedig a környék gyógyításra is alkalmas flóráját ismerhetik meg. Hallhatnak Nagy Lajos királyról, lánya, Szent Hedvig történetéről, akinek ereklyéjét a várkápolnában őrzik. Az Ady Endre Művelődési Házban dramatikus játékok, különböző készség- és képességfejlesztő foglalkozások, játékos feladatok segítségével barangolhatnak a mese és a zene világában. Fejleszthetik előadói képességeiket, kézügyességüket, különféle ügyességi játékokban pedig a bátorságukat is próbára tehetik.

Visszavárják őket felnőttként

Az Apród- és udvarhölgyképző napközit évek óta szervezik, korábbi években a Diósgyőri várban volt.

- Régóta foglalkozunk különböző korú gyerekekkel, idén zömében 8-10 év körüli gyerekek jöttek össze a táborban nagyobb részt Miskolcról és környékéről – mondta Tamás Krisztián, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. kommunikációs és marketing munkatársa. - Viszonylag nehéz ezt a korosztályt megfogni, de a vártörténeti tárlatvezetés, fegyvermustra, hangszerbemutató és jelmezpróba őket is érdekli. 

Napközben emellett pedig drámapedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt, amiben a drámapedagógusunk mellett két diákmunkás is segít. Alapvetően az a célunk, hogy a gyerekek megismerjék a Diósgyőr városrészhez kapcsolódó hagyományokat. Később pedig lehetőség szerint beépüljenek a vár munkájába, akár diákmunkásként, akár teremőrként, tárlatvezetőként, vagy más feladatkörben.

Játékos készségfejlesztés

A változatos élmények mellett a gyerekek hasznos képzést is kapnak a drámapedagógia módszerén keresztül.

- A drámapedagógia alkalmas arra, hogy észrevétlenül, játékos formában fejlesszük a gyerekek egyéni és szociális kompetenciáit. Foglalkozásaink során önismeretre és társismeretre tesznek szert – foglalta össze Izsó Angelika, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. drámapedagógusa és közösségfejlesztője. - A csapatmunka például az együttműködési képességüket, empátiájukat és a türelmüket fejleszti. A tábor végén pedig az itt megtanultakból középkori jelenetet adunk elő a szülőknek. Ezen keresztül a gyerekek azt is megtapasztalhatják, hogy milyen érzés a színpadon állni és legyőzni a lámpalázukat. Az életben ezek a képességek nagyon fontosak. Azok pedig, akik mélyebben érdeklődnek a téma iránt, bekapcsolódhatnak az Ady Endre művelődési ház egész évben folyó Apród- és udvarhölgyképzőjébe. A képzés csapata rendszeresen szerepel korhű, jelmezes programokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában