Rakaca

2022.01.10. 19:00

Fő motívuma a rakacai tó lett a címernek

A tervezéskor igyekeztek a helyi nevezetességeket megjeleníteni.

BI

Forrás: PH

Amint arról hírt adtunk, december közepén tizenhét Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település új címerének átadására került sor a megyeháza dísztermében Miskolcon. A megye háromszázötven­nyolc településéből már csak ők nem rendelkeztek ezzel a – modern értelemben vett – logóval, amely a községek múltját, jelenét és jövőjét hivatottak szimbolizálni. Az új címereket bemutató sorozatunkban most Rakaca polgármesterét, Kiss Bélát kérdeztük arról, hogyan választották ki a pajzson szereplő motívumokat, és hogyan fogadta a falu közössége a címert.

Kiss Béla polgármester Rakaca címerével | Forrás: PH

Alapos kutatás után 

 

„A megyei önkormányzattal és Kovács Zsolt heraldikussal együttműködésben készítettük el a címerünket, a munkában magam is személyesen részt vettem. Az eredmény ezért nem volt meglepetés számomra. Jó lett, szépnek találom én is és a rakacaiak is” – mondta, hozzátéve, hogy a munkát alapos történelmi kutatással kezdték, mindenekelőtt azt keresték, hogy a legrégebbi pecsétnyomókon milyen ábrákat használtak, milyen iratokban említik meg Rakaca nevét, és azt is, hogy ma milyen jellegzetességei vannak a településnek.

 

Rakaca címerében hangsúlyos elem lett az ismert és a turistáknak és horgászoknak egyre vonzóbb tó, ezt erősíti a kék háttér is, valamint a falu templomára és a hitéletre utaló kereszt, amely a címer fókuszában helyezkedik el. A széleken látható ekevasak a földművelésre és a paraszti hagyományokra utalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában