cigicsikkgyűjtés

2021.05.07. 19:30

Csikkgyűjtést tartottak a Jókai városrészben

A cigarettacsikk csak hosszú idő után bomlik le, és lakástüzet is okozhat.

Detzky Anna

20210504 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Cigicsikk gyűjtést szervezett a Háromkő Egyesület családok résztvételével a Jókai városrészben, a játszótér környékén.

Fotó: Ádám János

A Jókai városrész megszépítése, megtisztítása érdekében lakossági cigicsikkgyűjtést hirdetett meg a Jókai játszótérnél a Háromkő Egyesület, a 2018 szeptembere óta futó Jó a Jókain! közösségfejlesztő programsorozat keretében.

Jó szomszédi viszony

– Tavaly szeptemberben indítottuk útjára a Lakótelepi ŐrSZEM nevű kezdeményezést, amely a nagyobb országos Szomszédok Egymásért Mozgalomtól (SZEM) merítette az ötletet. A mozgalom azért dolgozik, hogy a szomszédságokban élhetőbb és biztonságosabb környezet alakuljon ki – mondta Varga Gabriella, a Háromkő Egyesület munkatársa, a program koordinátora. – Ennek részeként szerettük volna megszervezni már tavaly októberben a csikkszedő akciót. Viszont az akkori járványügyi helyzet miatt el kellett napolnunk. Áprilisban aztán sikerült megvalósítanunk, úgyhogy a május 4-ei már a második alkalom.

Beszennyezi a vizeket

Talán nem sokan tudják, hogy egy darab cigarettacsikk is hatalmas károkat tud okozni a környezetben.

– Figyelemfelhívó kampányunkban a cigicsikk káros hatásait emeltük ki. Ugyanis egy csikk nagyobb kárt képes okozni, mint a műanyag hulladék. Csak 12 év alatt bomlik le, és a benne ragadt kátrány és más szennyezőanyagok miatt egyetlen csikk ezer liter vizet tud beszennyezni. A Jókai városrészben elegendő szemetes található, de vannak, akik lusták megtenni néhány lépést a kukákig. Sokan panaszkodnak arra is, hogy az erkélyekről kidobálják az ott dohányzók a csikket, ami a környezetszennyezés mellett még balesetveszélyes is. Tudunk róla, hogy ilyesmiből már lakástűz is keletkezett – fejtette ki a szervező.

Szemléletformálás

A járványügyi előírásokat betartva, kis csoportokban lehetett csatlakozni.

– Az első alkalmon azt tapasztaltuk, hogy fiatalok, kisgyermekes családok és nyugdíjasok is csatlakoznak, köztük olyanokkal, akik maguk is dohányoznak. Előző alkalommal egyik lelkes szemétszedőnk az édesanyjával közösen egy hatalmas területet tisztított meg, szinte le sem tette a zsákot. A higiéniás előírások miatt öt-tíz fős csoportokban lehet bekapcsolódni a programba. Mi szervezők is maszkot viselünk és egyénenként biztosítjuk a kézfertőtlenítőt, illetve a szükséges szemétszedő eszközöket: gumikesztyűt, csipeszt és szemeteszsákot. Abban bízunk, hogy, aki részt vesz az akciónkban, többé nem dobja majd el az utcán a csikket. Emellett szeretnénk, ha a városrész lakói között élő és jó kapcsolat alakulna ki, amire egy ilyen közös akció is alkalmas lehet. Korábbi programjaink kapcsán már létrejöttek kisebb baráti társaságok és egy Facebook-csoport is – számolt be a program koordinátora.

(A borítóképen: Több korosztály is csatlakozott az akcióhoz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában