Politika

2021.02.19. 11:30

A balodali recept: botrányos retorika és álhírgyártás

Várható-e bocsánatkérés a baloldali politikusoktól vagy elhatárolódás egy-egy a miniszterelnök halálát kívánó bejegyzés kapcsán? A politológus szerint eddig még nem történt ilyen.

Forrás: ÉM

– A baloldali politikusok folyamatosan támadják a jobboldali kormányt. A járványügyi intézkedések kapcsán, amikor nem voltak korlátozások, akkor a korlátozásokat sürgették, most pedig a korlátozások megszüntetését szorgalmazzák. Az oltóanyaggal is hasonló a helyzet. Folyamatosan arról beszéltek, hogy nem jó a kínai és az orosz vakcina. Most pedig éppen Gyurcsány Ferenc mondja, hogy ha az orosz és a kínai oltóanyag is kap engedélyt, akkor az EU is Oroszországtól és Kínától kér majd – mondta lapunknak Deák Dániel politológus, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Rámutatott: a baloldal a politikai haszonszerzés céljából nem riad vissza a botrányos kijelentésektől, megnyilvánulásoktól, nem is beszélve az álhírek gyártásáról. Statisztikákat hamisítanak, vagy éppen másképp értelmezik az adatokat – sorolja a politológus.

Passzív baloldali szavazóbázis

– A hatpárti ellenzéki szövetség nem tud kormányzóképes alternatívát kínálni. De valljuk be, hogy a több erőből álló baloldali szövetségek nem stabilak. Elég ha a négypárti holland kormányra gondolunk, amely a napokban bukott meg, vagy az olasz négypárti kormányra, amely szintén nem volt stabil, de a szlovák négypárti kormány is instabilnak mutatkozik. A hazai ellenzék is már a 2022-es választásra készül, és gyűlöletkeltéssel és hangulatkeltéssel próbálja mozgósítani a szavazótáborát – fűzte hozzá Deák Dániel.

Felvetjük a kérdést: nem korai-e több mint másfél évvel az aktivitás előidézése? A politológus ismertette: a baloldal szavazótáborának az aktivitása alacsonynak mondható, ez az oka annak, hogy már több mint egy évvel az országgyűlési választások előtt erősíteniük kell a mozgósítást.

A hatpárti ellenzéki szövetség nem tud kormányzóképes alternatívát mutatni – Deák Dániel

– Mindenképpen egy Orbán-ellenes hangulatot szeretne kelteni a baloldal. Joe Biden amerikai elnök esetében is hasonló volt a taktika, és a szavazatok 25 százaléka nem Biden mellett, hanem Donald Trump ellen szólt – jegyezte meg Deák Dániel.

Rákérdeztünk: várható-e, hogy az ellenzéki pártok közül egy-egy elhatárolódik az olyan kijelentésektől, amelyek Orbán Viktor miniszterelnök halálát kívánják vagy likvidálására utalnak, ha csak közvetve is? Deák Dániel úgy fogalmazott: az ellenzéki pártok egészére jellemző az Orbán Viktor-ellenesség, és nem ez az első eset, hogy a kormányfő halálával „viccelődnek”, de eddig nem történt retorzió a baloldal berkein belül.

Botránypolitizálás

Botránypolitizálás – Gondoljunk csak Gyurcsány Ferenc megjegyzésére, amikor azt ígérte, hogy földönfutóvá teszi a kormányfőt, vagy Fekete-Győr András megnyilvánulásaira. Nem hiába fogalmazott úgy a miniszterelnök hétfői parlamenti beszédében, hogy „lejjebb nincs”. A tanulság azonban az, hogy a szavazók nem sokáig tűrik az ilyen típusú megnyilvánulásokat. Az ellenzék szavazótábora sem vevő a botránypolitizálásra, és ez látszik abból is, hogy Jakab Péter elnöksége alatt a Jobbik szavazótábora jelentős mértékben csökkent – mutatott rá a következményekre a politológus.

Frei Tamás elhíresült esetével kapcsolatban is rákérdeztünk: hogyan látja? Sajtóhírek szerint 2001-ben, amikor műsorában feltette azt a kérdést egy állítólagos bérgyilkosnak, hogy mennyiért ölné meg a miniszterelnököt, történetesen akkor is Orbán Viktor volt a kormányfő, Frei Tamás napokkal később, de nyilvánosan bocsánatot kért. Várható a bocsánatkérés a posztokban megnyilvánuló MSZP-s politikusoktól?

Mélyre süllyedt a közbeszéd

– Sajnos, mélyre süllyedt a politikai közbeszéd. A politikai stílus az elmúlt húsz évben megváltozott. Az országgyűlésben is a felszólalások minősíthetetlen hangvételűek. Ugyanakkor ebben az esetben a számonkérést el kell végeznie a jobboldali politikai közösségnek. Csoportos tiltakozás, politikai nyomásgyakorlás a polgármesterre azzal az elsődleges céllal, hogy az ilyen emberi méltóságot is sértő kommunikáció kisebb súllyal jelenjen meg a közéletben – fogalmazott Deák Dániel.


Célkeresztben Orbánék

Csaszny Márton, Pesterzsébet MSZP-s önkormányzati képviselője Orbán Viktor és feleségének, Lévai Anikónak a kivégzésére célozgatott egy Facebook-csoportban, írta az origo.hu. Utaltak arra is: a baloldalon elszabadult a gyűlölet, korábban Homonnay Gergely, Gyurcsány Ferenc aktivistája írt hasonlóról. Az origo.hu újságírói megkérdezték Tóth Bertalant és Kunhalmi Ágnest, az MSZP társelnökeit, valamint Gyurcsány Ferencet, a DK vezetőjét az ügyről. Vélhetően választ nem kaptak, mert nincs benne a cikkben. A Mandiner vette észre, hogy a szocialista politikus Nicolae Ceausescu román kommunista politikusnak, a Román Kommunista Párt volt vezetőjének kivégzésével példálózott Orbán Viktor kapcsán. ,,Jó kérdés, és nem is alaptalan.” – Csaszny Márton ekképpen reagált arra a felvetésre, hogy a kormányfő és felesége ugyanarra a sorsra jut, mint a Ceausescu házaspár. Őket kivégezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában