Helyi közélet

2018.09.25. 15:19

Díszmadaraktól a hüllőkig

Miskolc - Harminc éve töretlen a miskolci tenyésztők lelkesedése a dísz­madarak iránt.

Miskolc - Harminc éve töretlen a miskolci tenyésztők lelkesedése a dísz­madarak iránt.

Az 1980-as évek óta működik a borsodi megyeszékhelyen a Herman Ottó Természetvédők és Díszmadártenyésztők B.-A.-Z. Megyei Egyesülete. Az elnökük mesélt róla lapunknak, hogy mi vonzza közösségét ilyen régóta a madarak tenyésztéséhez.

– Egy monori állatbörzén találkoztunk annak idején néhány barátommal, és felvetődött bennünk az ötlet, hogy hozzunk létre egy díszmadár tenyésztő közösséget – tudtuk meg Váradi Jánostól, az egyesület elnökétől.

– A tagok toborzása és a megalakulás folyamata is hosszú időt vett igénybe. Tematikus alkalmakat szerveztünk a madarak tartásáról, gondozásáról, ápolásáról, etetéséről, ahová szakembereket, például állatorvost is meghívtunk. Az idősebb tenyésztők, köztük én is, előadásokat tartottak, és megkértük a legöregebb tagjainkat, hogy meséljenek az életükről. Szép lassan az egész kezdeményezés kinőtte magát, és Budapestre, Nyíregyházára is meghívtak minket kiállításokra – mesélte a tenyésztő.

Átadták a stafétát

A vezetőt a kezdetekről és a megalakulásról kérdeztük.

– A legelején nem én voltam az elnök, hanem Vazin Laci bácsi, akinek Perecesen nagyon szép ara- és jákópapagájai voltak. Annyira precízen tartotta és vigyázott a madaraira, hogy csak fehér köpenyben és váltócipőben engedte, hogy bemenjünk a madárházába. Később azonban sajnos megromlott az egészségi állapota, és hogy ne essen szét a csoport, András György barátom vette át a vezetést, aki a Magyar Díszmadár Tenyésztők Országos Egyesületéhez csatolta a közösséget. Engem 2006-ban kértek föl az elnöki posztra. Felvetettem az akkori huszonkilenc tagnak, hogy nem hoznánk-e létre saját egyesületet. Ők rábólintottak, én pedig beszereztem hozzá az összes engedélyt. 2008-ban hivatalosan a cégbíróság által bejegyzett egyesületünk lett, amely megkapta a mai nevét, és a Vörösmarty Művelődési Házban kapott helyet – tette hozzá.

A hüllők felé nyitottak

A jelenben is aktívan tevékenykedik az immár önállóvá vált egyesület.

– A következő nyilvános rendezvényünk október 10-13. között egy biológia órával egybekötött díszmadár- és hüllőkiállítás lesz a művelődési házban, amit szombaton családi nappal zárunk. Sok gyerek már az iskolában elkezd érdeklődni a madarak iránt, és ők szívesen ellátogatnak hozzánk. Mások pedig tenyésztési, tartási szempontból érdeklődnek nálunk. Mi nagyon sokféle, európai és afrikai madárfaj tenyésztésében otthon vagyunk. A teljesség igénye nélkül tizenhat tagunk foglalkozik rozellával, törpe-, nimfa- és kecskepapagájjal, kanárival, zebrapintyekkel, sirálykákkal és nagyobb papagájfajokkal is. Darabos Gábor tagunk pedig allergia miatt átállt a hüllő­tenyésztésre, így már nem csak a szárnyasokkal kapcsolatos kérdésekkel állunk látogatóink rendelkezésére – zárta a szakértő.

ÉM-DA


[related-post post_id="3952309"]

[related-post post_id="3908302"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában