Helyi közélet

2018.06.16. 13:04

A homoktövisben van a jövő Göncön

Gönc - Göncön jövőre fordul termőre az egyhektáros homoktövis-ültetvény.

Gönc - Göncön jövőre fordul termőre az egyhektáros homoktövis-ültetvény.

Két éve telepített kísérletképpen a gönci önkormányzat homoktövist. A Start közmunkaprogram adott erre lehetőséget. A bokrok szépen nőnek, de a szüret még várat magára, a homoktövis ugyanis a telepítés utáni harmadik évben fordul termőre.

Eladásra is gondolnak

Sivák János polgármestertől megtudtuk, már az idén is van egy-két bokor, amelyen látszik, milyen lesz majd a termés. Az a tervük, hogy a rendkívül értékes bogyókból lekvárt főznek az önkormányzat konyháján, és a gyerekek étkezését egészítik majd ki vele. Később, ha jó lesz a termés, akár eladásra is gondolhatnak, hiszen a homoktövisből készült termékeket gyógyászati célokra is használják.

Sivák János hozzátette: bár a homoktövis ágai igen szúrósak, a szüret pedig időigényes, de a városban sok a képzetlen ember, így az ültetvény a számukra hosszú távra biztosítana munkát. „Jövőre derül ki, hogy tudják-e kesztyűben szüretelni, vagy az a módszer lesz-e jobb inkább, amit innen-onnan hallottak, hogy a bogyós ágakat lefagyasztják, és akkor már egyszerűen le lehet rázni a termést. Mi is várakozással tekintünk az első homoktövisszüret elé” – fogalmazott a polgármester.

- HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában