Helyi közélet

2015.06.28. 14:58

„A munkámat, az elhivatottságomat és a reményeimet adom a Lionsnak”

Miskolc - Közel negyedszázad után az Első Miskolci Lions Klub adhat kormányzót az országos Lions szövetségnek. Interjú: István Zsolttal, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzójával.

Miskolc - Közel negyedszázad után az Első Miskolci Lions Klub adhat kormányzót az országos Lions szövetségnek. Interjú: István Zsolttal, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzójával.

István Zsolt – aki az Első Miskolci Lions Klub tagja – egy éven keresztül vezetheti a Lions Clubok Magyarországi Szövetségét. A közel 100 éves nemzetközi Lions mozgalom a világ egyik legnagyobb jószolgálati szervezete, amelynek legfőbb küldetése a látássérültek támogatása. A kormányzói terveiről kérdeztük István Zsoltot.

Hogyan és mikor találkozott a Lions Klubbal?

István Zsolt: Az egyetem elvégzése után kaptam lehetőséget, hogy kijussak Amerikába. Ott egy szellemileg és fizikailag sérült gyerekeknek szervezett táborban voltam felügyelő. A táborban tartottak speciális napokat, amelyeket különböző klubok támogattak, az egyik ilyen a Lions volt, ott találkoztam először ezzel a nemzetközi mozgalommal. Mielőtt a miskolci klub tagja lettem, már több Lions-rendezvényen is részt vettem, így ismertem magát a klubot, a tagokat és a tevékenységét. 10 éve kaptam meghívást a miskolci klubba, mely számomra nagy megtiszteltetés volt. Azzal a céllal léptem a közösségbe, hogy – egy baráti légkörben – segíthessek, dolgozhassak, az elhivatottságomat, a reményeimet, a munkámat adjam a Lions céljainak eléréséhez. Noha nem áhítoztam a pozíciókra, de 2008-ban felkértek, legyek a klubelnök, így 2009–2010-ben vezethettem a miskolci klubot.

A tagok szerint az ön elnöksége idején sikerült a generációk közti hidat kiépíteni.

István Zsolt: A klubelnöki évem sikeres volt, hiszen sikerült az ezt követő években egyre több új tagot felvennünk, akik már az új korosztályt képviselik a klubunkban. Tagjaink kimondták, szükség van erre, hiszen ők 15–20 év alatt már sok mindent letettek az asztalra, eredményeket értek el, most jöjjön a generációváltás. Kormányzóként is fontosnak tartom a generációk közti híd kiépítését az országos mozgalom élén. Ez egyébként nemzetközi szinten is elvárás, a világszervezetben is szeretnék megszólítani az ifjabb nemzedéket. Ami egyelőre nem könnyű, de az egyik kulcskérdés éppen pont az, hogyan fordulhatunk a fiatalok felé.

Az Első Miskolci Lions Klub 24 éve működik, de most először adott kormányzót. Minek köszönhető ez a siker?

István Zsolt: A siker a miskolci klubunk munkájának elismerése is, amely közel negyedszázada az egyik legaktívabb klubja az országos szervezetnek. Jószolgálati tevékenységét nemcsak Miskolcon ismerik, de az országban is elismerik, például idén az Év klubja címet is elnyertük szövetségi szinten. Személyes karrierem egy szomorú eseményhez kötődik, ez pedig a 2010-es árvíz volt. Klubelnökségem végén jártam, amikor a Lions országos vezetése felkért a károsultak megsegítésére, koordináljam a hazai és nemzetközi Lions segélyprogramot. Mind a 45 klubunk megmozdult, több mint tízmillió forint érték érkezett Borsodba, eszköz, bútor, ruha, vagy élelmiszer formájában a rászorulókhoz. A felsőzsolcai óvoda egymillió forintot kapott felújításra klubunktól. Erre a szervezőmunkámra figyeltek fel, így 2010-ben bekerültem a Lions országos vezetésébe. Végigjártam a ranglétrát, zóna-, régióvezető voltam, majd alkormányzó, most pedig kormányzó.

Kormányzóként mi a terve a következő egy évben?

István Zsolt: Célom, hogy a Lions mozgalom minél szélesebb körben ismertebb legyen mind Miskolcon, mind az országban. Jól szolgálja ezt a célt a Lions szövetség által 2 éve elindított országos ingyenes szemszűrés, amely a zászlóshajója programunknak. Saját tulajdonú kisbusszal és műszerekkel járjuk a vidéket, olyan helyekre jutunk el, ahonnan az idősek nem tudnak bejutni szemszűrésre. Ezt a programot szeretnénk továbbfejleszteni, ezért arra kértem a klubokat, hogy 1–2 hónap után hívják fel a szűrésen résztvevőket, érdeklődjenek, hogy vannak, elmentek-e szemorvoshoz, azaz kövessük nyomon a szűrés eredményességét. Illetve, ha a kluboknak van lehetősége, akkor támogassák azokat, akik olyan szegények, hogy még egy szemüveget sem tudnak megvenni. Továbbiakban a visegrádi országok Lions kormányzóságaival is szeretném szorosabbá tenni a kapcsolatainkat, amely erősítheti a nemzetközi együttműködéseinket a szomszédos országokkal.

Miskolc eléggé középpontba került, ami a Lions mozgalmat illeti. Hiszen most először a cseregyerektábornak is a város ad otthont.

István Zsolt: Valóban, 25 év után először jön Miskolcra a tábor. A fiatalok, a jövő generációjának nevelése fontos szempont a Lionson belül, ezért nemzetközi szinten öt évtizede létrehoztak egy nyári cserediákprogramot. Ide legalább 100 országból érkezhetnek diákok. A tábor alapvetően a barátságról szól és a nemzetközi megértésről. Tavaly megpályázta a miskolci klub a táborrendezés három évre szóló jogát, elnyertük, így most indul az első év.

ÉM-NSZR


Névjegy: István Zsolt

  • Születési év: 1968
  • Születési hely: Miskolc
  • Iskolai végzettség: okleveles gépészmérnök és mérnök-közgazdász
  • Munkahelye: Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Logisztikai rendszer osztályának osztályvezetője
  • Hobbi: terepfutás, utazás
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában