Helyi közélet

2014.06.26. 08:33

Demonstráció Miskolcon: "Nem mások ellen, magunkért"

Miskolc - Piros lapot mutattak a tüntetők a városvezetésnek és az MSZP-seknek, akik tartózkodtak a szavazáskor.

Miskolc - Piros lapot mutattak a tüntetők a városvezetésnek és az MSZP-seknek, akik tartózkodtak a szavazáskor.

„Sehova nem megyünk” – kiáltással, és kiemelt rendőri kísérettel érkeztek meg a tüntetők a Városház térre szerda délután. A számozott utcákról és az Avasról sétáló közel kétszáz embert csaknem ugyanennyien várták a helyszínen. A Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és a Miskolcon Maradunk Kilakoltatás Elleni Bizottság által szervezett demonstráción nem csak cigányok vettek részt. Itt volt például Tamás Gáspár Miklós filozófus is, aki azzal indokolta jelenlétét: „szeretem a szabadságot, a testvériséget és egyenlőséget”. Ő a számozott utcáktól gyalogolt a tüntetőkkel, akik azt szerették volna elérni, hogy a város vonja vissza májusban elfogadott rendeletmódosítását, miszerint a lelépési díjat csak akkor kaphatják meg a szociális bérlakásokban élők, ha Miskolcon kívül vásárolnak ingatlant.

Petíciót is megfogalmaztak, amit dr. Kriza Ákos polgármesternek szerettek volna átadni, helyette dr. Csiszár Miklós jegyző vette át, aki további jó demonstrálást kívánt a résztvevőknek.

Ausztriából is jöttek

Az Avas és a Hideg-sor mellett megyénk több településéről, valamint Budapestről, Baranyából, Ukrajnából, de még Linzből is érkeztek szimpatizánsok, hogy támogassák a számozott utca lakóit, hiszen a rendeletmódosítás leginkább őket érinti. „Cigány vagyok, ezért jöttem el” –mondta Mc Szigfrid roma rapper, aki egy dalt is írt erre az alkalomra. A címe: Miskolcon maradunk.

„Én az Avason lakom, engem nem érint ez a rendelet, csupán lelkileg” – mondta.



Kuruczné Csendi Renáta is az Avason lakik, de van ismerőse a számozott utcákon. Ő úgy gondolja, nem kell általánosítani, szűrjék ki azokat, akikkel gond van, de ne vegyenek mindenkit egy kalap alá. Ő arra is panaszkodott, hogy mióta a városvezetés aláírásgyűjtésbe kezdett, sokkal jobban érezni a cigányellenességet Miskolcon. „A gyerekeket simán lecigányozzák, a boltban is másképp beszélnek velünk. Ez az egész cirkusz nem más, mint az egyébként is cigányellenes hangulat fokozása” – hangsúlyozta.

Turró András szerint elfogadhatatlan, hogy embereket kitelepítsenek Miskolcról. „A telepek száz éve léteznek, csaknem ugyanilyen állapotban. Senkinek nincsenek útjában. Ha igen, akkor lakásért lakást adjanak, de helyben” – mondta.

A lakásért lakást több transzparensen is szerepelt, ezzel is jelezve, hogy a tüntetők nem a telepfelszámolás ellen vannak, hanem azt kifogásolják, hogy el kellene hagyniuk a várost.



A Városház téren Szegedi Dezső színész is beszédet mondott, aki azzal kezdte: „A tüntetés nem mások ellen, hanem magunkért jött létre.”

Tamás Gáspár Miklós pedig arról beszélt lapunknak, hogy sokan szeretnének olyan körülmények között élni, mint ahogy a számozott utcákon laknak az emberek.

„Ezek nem putrik, téves információk jelennek meg erről a területről” – vélekedett. A színpadon pedig ennél élesebben fogalmazott: „Drága testvéreim, azok neveznek benneteket bűnözőknek, akik ellopják az otthonaitokat”.

A kilakoltatás elleni bizottság nevében Csendes József olvasta fel a petíciót, elmondva azt is, hogy több alkalommal írtak levelet dr. Kriza Ákosnak, de választ nem kaptak, nem tárgyalt velük a városvezető. Orbán Viktor miniszterelnök segítségét pedig nyílt levélben kérték, de válasz még erre sem érkezett.

Csendes József a tüntetők nevében azt kérte, vonják vissza a rendeletet, „adják vissza az emberek nyugalmát, hiszen az elmúlt két hónap félelemről, rettegésről szólt”.

Piros lap a városvezetésnek

A tüntetők többször követelték, hogy a polgármester jöjjön le hozzájuk, ez azonban nem történt meg. A demonstráció végén piros lapot mutattak, jelezve „kiállítják a városvezetést, mert nem méltóak Miskolc vezetésére”, illetve az MSZP-nek is, amelynek tagjai tartózkodtak a rendeletmódosítás szavazásakor.

ÉM-NSZR



Kapcsolódó cikkek:

Miskolc - A mai roma tüntetés Miskolcon, ékes példája annak, hogy politikai számításból, politikai haszonszerzés reményében, sokan még a város határain kívülről is kérnek segítséget céljaik érdekében. Mindent megtesznek azért, hogy félremagyarázzák, félresiklassák a nyomortelepek felszámolásának ügyét. Még olyan áron is, hogy börtönviselt emberrel, csalásért jogerősen elítélt személlyel együtt szervezkednek és érvelnek egy politikai rendezvényen. tovább »

Miskolc - Így reagált a jobbikos Jakab Péter arra a demonstrációra, amit a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és több cigányjogvédő szervezet hirdetett meg a miskolci városháza elé, tiltakozva a városvezetés lakásrendelete ellen. A kormánypárt által megszavazott jogszabály kétmillió forintot biztosít azoknak, akik hajlandóak idő előtt elhagyni az általuk lezüllesztett önkormányzati lakásokat, hogy aztán magasabb komfortfokozatú ingatlanokba költözhessenek. tovább »

Miskolc - A szerdai roma tüntetés a Kriza Ákos által üzemeltetett hazugsággyár terméke: tiltakoznak az ellen a politika ellen, ami átnyúl az érintettek feje felett és csak a központi utasításnak kíván megfelelni. Mindeközben Kriza Ákos és csapata médiát-uralmát kihasználva egy teljesen képtelen és hazug kampányba kezdett. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában