Helyi közélet

2014.05.05. 15:04

"A miskolciak nem járnak emelt fővel"

Miskolc - Kupcsik Sarolta szerint a miskolciak nagy része nem jár emelt fővel. A belvárosban sem.

Miskolc - Kupcsik Sarolta szerint a miskolciak nagy része nem jár emelt fővel. A belvárosban sem.Kupcsik Sarolta szerencsés ember. Annak tekintetében mindenképpen, hogy ha kinéz Széchenyi utcai munkahelyének ablakán, akkor a miskolci belváros egyik emblematikus épülete, a Weidlich-palotát látja. Sok minden más mellett erről, és arról is beszélgettünk belvárosi sétánk kapcsán, hogy mi az, amit meg kell és meg is mutatni a Miskolcra kíváncsi turistáknak.

- Nagyon szeretem a száz évvel ezelőtti építészetet, a szecesszió időszakát. Másrészt a háznak a kapuja olyan érdekes műszaki megoldás, melyet szívesen mutatok meg mindenkinek - mutat a Demeter testvérek művére, az elegáns kovácsoltvas kapura a Weidlich palota kapujában Kupcsik Sarolta, a miskolci Tourinform iroda és a TDM munkatársa. - Az benne az érdekes, hogy Weidlich Pál, a gazdag kereskedő gondolt arra, hogy az udvarban kialakított 24 üzletbe is bejuttassák az árut, amelyhez a kaput ugye ki kell nyitni. Mivel hagyományos kapuszárnyra nincs és nem volt rá hely, ezért az egészet a földbe, a pincébe lehet süllyeszteni. Ezt a tényt helyiek sem nagyon tudják. Sőt! A tervezője Hajós Alfréd volt! Az a Hajós, aki Magyarország első olimpiai bajnoka volt.

Szobrok, templomok

Tovább sétálunk, miközben Sarolta elárulja, hogy a turizmussal, mint szakmával - hivatással, kihívással - néhány esztendeje foglalkozik. Azóta amióta a helyi Tourinform irodában dolgozik. Azonban korábban is nem csak érdekelte az idegenforgalom, hanem idegenvezetett és több mint egy évtizedig tanított idegenforgalmi tárgyat is.

- Ez egy régi szerelem nálam - teszi hozzá. - Nagyon szeretem a várost! Miskolcon születtem, az egyetemi éveket leszámítva mindig is itt éltem és nem is szándékozom elhagyni Miskolcot.

Mielőtt tovább szakmáznánk, személyes dolgokról faggatom: van-e például kedves városrésze, kedvenc helye a borsodi megyeszékhelyen?

- Egyet nagyon nehéz lenne kiválasztani, mert sok kedvenc helyem van - vallja be. - Az egyik ilyen Lillafüred és azon belül is a függőkert, ami gyermekkorom óta mindig elvarázsol. Teljesen mindegy, hogy milyen évszak van és teljesen mindegy, hogy én három évesen mentem oda a szüleimmel, vagy most megyek oda a párommal, vagy egy turista csoporttal.

A másik elmondása szerint egy "gyűjtemény". Olyan apró, kis szerethető dolgok a miskolci belvárosban, amit akár sok helyi biztos, hogy ismer. Például az Erzsébet téren, a Kossuth szobor mögött a Napóra. Vagy a szobrok: Mancstól a Miskolci Lányokig, de nagyon szereti a miskolci templomokat is az idegenforgalmi szakember. Leginkább a Deszka templom kedves számára. De van olyan, amit sajnál, hogy már nincs meg Miskolcon?

-

Természetesen igen! - jelenti ki. - A Forinton a mozaik térképet például szerettem.

Viszonylag távol

Mégis: mi az, amit egy miskolci idegenvezetőnek kutya kötelessége a vendégeknek megmutatni?

- Az, hogy mit mutatunk meg az függ a csoport, vagy az egyéni vendég korától, érdeklődésétől, vagy éppen az évszaktól - mondja. - Ha egy úgymond alap belvárosi sétát hozunk fel példaként, akkor az másfél órás múzeum és egyéb látogatásokon kívül. Ez elindul a Tourinform irodától és a színház sarkán bekanyarodva végigmegy a Déryné utcán, a Hősök terét, Deák teret érintve a Kossuth utcán vissza fel a Városház térig, közben útba ejtve a Virágórát, az Erzsébet teret, a végén pedig megpihenünk a Szinvateraszon. Ez egy alapsétának tekinthető. Ezen az útvonalon lehet olyan tematikus sétát csinálni, hogy irodalom-művészet, vagy olyat, hogy a víz jegyében, amikor többek között az 1878-as nagy miskolci árvízről is lehet mesélni. Egyszóval hiába csináltam már sok-sok túrát, nem volt egyforma. Azért sem, mert a vendég közbe is kérdez, szerencsére.

Kupcsik Sarolta tapasztalatai szerint a miskolciak nagy része nem jár emelt fővel, ugyanis addig míg a városon kívülről érkezők rácsodálkoznak a miskolci belváros épületdíszeire, homlokzataira, addig a helyieknek - tisztelete a kivételnek - fogalma sincs a csodás stukkokról, címerekről.

- Miskolcnak ami az egyik hátránya, az egyben előnye is: a fontos látnivalók viszonylag távol vannak egymástól, de ezért lehet, hogy tovább maradnak a vendégek - fogalmaz kérdésünkre. - Miskolctapolcán ott van a Barlangfürdő, és a Sziklakápolna. A város másik része Diósgyőr, ahol egyértelműen a vár hívogat. Sokan tudják, hogy épül, szépül és bizonyosan még többen érkeznek majd Diósgyőrbe megnézni, bejárni. A vár mellett viszont Diósgyőrben ott van a Vasgyári kolónia is! Nem sokkal távolabb Lillafüredre, a Hámori-tóhoz mehetünk, majd tovább Hámorba, Ómassára - közben az Őskohóhoz - , vagy Garadnára, a Pisztrángtelepre. Ha valakinek több napja a városra, akkor a kisvonatozást is ajánlom, amely önmagában is óriási élmény.

Nap, mint nap

Érdekes, de tény, hogy a Miskolcra érkező turisták java része nem tudja, hogy Lillafüred, Diósgyőr, vagy (Miskolc)tapolca Miskolchoz tartozik. Ezzel kapcsolatban mit tudnak tenni a helyi idegenforgalmi szakemberek? - vetem fel.

- Ezzel a jelenséggel nap, mint nap szembesülünk - mondja Kupcsik Sarolta. - Olyan kiadványokat adunk ki évek óta, amelyek egy egységként próbálják a várost bemutatni. Ezáltal nincs külön Lillafüredről, vagy Diósgyőrről kiadványunk, mert azt sugallljuk, hogy a város egy egység. Most indulnak ugyanakkor olyan kampányaink, amelykben szintén azt igyekszünk hangsúlyozni, hogy az említett városrészek Miskolchoz tartoznak. Ettől olyan sokszínű a város! A fürdőktől, a Bükktől, a vártól, a színháztól...

ÉM-JLI


A vendéglátás jegyében

A város napján és előtte a Borangoláson lesz túrája a Tourinformnak szombaton délután, azaz május 10-én. Fél 3-kor a Széchenyi utcai irodától indulhatnak az érdeklődők egy olyan egy órás belvárosi túrára, ami ismert helyszíneket mutat majd be, azonban ezúttal más szemszögből. A Borangoláshoz is kapcsolódva a gasztronómia és a vendéglátás lesz terítéken. "Egy ilyen nagy múltú kereskedelemmel és vendéglátással is foglalkozó városban nagyon sok olyan hely van, aminek a történetéhez ha egy picit hozzányúlunk, bizony sok érdekességet megtudhatunk" - avat be a részletekbe.


Okostelefonon is

Okostelefonos applikációt adtak ki nem ois olyan régen Miskolc Guide Hand néven, a szlogen: "Kezedben a város". Az Androidon és iOS-en is futtatható alkalmazás teljes audio városnézés tartalmat, turisztikai információkat, térképet is tartalmaz magyar, angol, német, lengyel és orosz nyelven. Az applikáció nincs 4 MB, ráadásul offline üzemmódban is működik és folyamatosan frissül, fejlődik technikailag és tartalmilag is. Kupcsik Sarolta ezt ígéri.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában