Helyi közélet

2014.02.04. 10:13

Jégre? Soha ne egyedül!

Miskolc - Legalább 8-10 cm-es jégtakaró szükséges a biztonságos téli jeges sportoláshoz.

Miskolc - Legalább 8-10 cm-es jégtakaró szükséges a biztonságos téli jeges sportoláshoz.A parttól 10 méternyire, a jég alatt találták meg a Spider mentőcsoport búvárai azt a 64 éves mezőkövesdi férfit, aki alatt vasárnap dél tájban szakadhatott be a Mezőkövesd és Egerlövő közötti, úgynevezett katonai tó felszínét borító vékony jégtakaró - számoltunk be róla. A szerencsétlenül járt férfi az idei tél első ilyen áldozata.

- A part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik - mondta kérdésünkre mindezek kapcsán Dojcsák Dávid tűzoltó százados, a megyei Katasztrófavédelem szóvivője. - Beszűküléseknél az áramlatok gyengíthetik a jeget, a meleg források különösen veszélyesek, mert nem mindig hoznak létre jégmentes helyeket, hanem csak elvékonyítják a jeget, és ez nem látható. A jégre lépés előtt vizsgáljuk meg annak minőségét, de a legbiztonságosabb a jól átlátszó, homogén állapotú jég.

A Katasztrófavédelem munkatársa elmondta azt is, hogy sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, mint a hómentes helyeken. Legalább 8-10 cm-es jégtakaró szükséges a biztonságos téli jeges sportoláshoz, de 12 cm-es jégvastagság esetén már biztonságban érezhetjük magunkat. A jég a tavakon, nyílt vizeken soha nem egyforma vastag, ezért ne kíséreljünk meg rajta átkelni.

Ha elesünk...

- Soha ne egyedül menjünk a jégre: legalább ketten sportoljunk, így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén - tette hozzá. - Lékhorgászat esetén használjunk biztosító kötelet! Fontos ugyanakkor a ruházat helyes megválasztása: testhez simuló több rétegű, lehetőleg kis nedvszívó tulajdonságú ruhákat válasszunk. A jégen nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, ha elesünk, könnyebben beszakad a jég.

Amennyiben bajba kerülnénk, vagy tudomásunk van arról, hogy valakinek tűzoltói segítségre van szüksége, hívjuk a Katasztrófavédelmet a 105-ös vagy az egységes 112-es segélyhívó számok valamelyikén.

ÉM-JLI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában