Helyi közélet

2013.11.01. 18:24

Megváltozott munkaképességű fejlesztés Ózdon

Ózd - A somsályi varrodában újabb 26 fogyatékossággal vagy egészségkárosodással élő ember dolgozik.

Ózd - A somsályi varrodában újabb 26 fogyatékossággal vagy egészségkárosodással élő ember dolgozik.Az állami tulajdonban lévő Kézmű Kft. ózdi üzemében is bővítette a létszámát, méghozzá megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásával. A somsályi telephelyen huszonhat fogyatékkal élő kezdte meg a tevékenységét, köszönhetően egy ötmilliárd forint összértékű országos mintaprogramnak. A szabászaton és a varrodában ezzel összesen hatvannégy olyan dolgozót alkalmaznak, akik valamilyen fogyatékossággal vagy tartós egészségkárosodás mellett élnek.

- Kétszer műtöttek porckorongsérvre, és ebből adódóan továbbra is akadnak kisebb gondjaim - fogalmazott az üzemben Molnár István. - 2001-től a betegségem miatt munkanélküli voltam, ezért nagyon örültem ennek a lehetőségnek. Most már a szabászatot tanulom, kiváló közösségbe kerültem, és nagyszerű érzés, hogy hasznos tagja lehetek ennek az üzemnek.

10 ezer

Soltész Miklós szerint is lényeges a hasznos elfoglaltság, hogy a fogyatékkal vagy egészségkárosodással élő emberek is fontosnak érezzék magukat. A szociális és családügyért felelős államtitkár az üzem bejárásán személyesen is meggyőződhetett arról, hogy milyen munkát végeznek a dolgozók.

- A varrósoron sokan most kezdték el a munkát, először őket látogattuk meg. Beszéltem olyan asszonnyal, akinek négy esztendeje nem volt állása, és most végre sikerült elhelyezkednie - emelte ki Soltész Miklós. - Hangsúlyozta, hogy jó közösségbe került, ismét van értelme minden nap felkelnie, és anyagi szempontból sem mindegy, hogy segély helyett rendes munkabért kap. Az elmúlt három és fél évben országosan több mint tízezer hasonló sorsú ember kapott munkát, de a teljes átalakítás ezzel még nem ért véget.

Riz Gábor, országgyűlési képviselő az üzemlátogatáson kiemelte: a kormány a közigazgatás szereplőit, a rendvédelmi szerveket és az önkormányzatokat is arra ösztönzi, hogy a beszerzésekkor a megrendelésekkel ezeket az állami cégeket segítsék. Erre már korábban és most is volt példa, Ózdon ugyanis ezekben a hetekben rendőrkabátokat készítenek.

- Országos viszonylatban a huszonhat plusz foglalkoztatott nem nagy szám, de azt is nézni kell, hogy ez ugyanennyi család jobb boldogulását jelenti - tette hozzá Riz Gábor. - Ózdon és a környékben pedig minden egyes új foglalkoztatásnak örülni kell. A konfekcióipar és a hozzá kapcsolódó termékek gyártása korábban jóval nagyobb arányban volt jelen a helyi gazdaságban, de lényeges, hogy ez az üzem továbbra is működik és minőségi munkával van jelen a piacon. Ezen a vidéken elsősorban nők értenek ehhez a szakmához, ami a jövő szempontjából rendkívül fontos. Számos területen gondot jelent a humánerőforrás, a konfekciódivat esetében viszont megvan a kellő minőségű és mennyiségű létszám. Az üzemlátogatáson jó érzéssel néztük azt a szakértelmet, amivel a tevékenységüket végzik az ózdi emberek.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában