Helyi közélet

2013.09.09. 14:27

Természetjárók vigyázat! Lőhetnek!

Miskolc - Komoly pénzbírságra számíthatnak, akik megsértik az erdőlátogatási tilalmat.

Miskolc - Komoly pénzbírságra számíthatnak, akik megsértik az erdőlátogatási tilalmat.Ha szeptember, akkor nem csak az iskola kezdődik, hanem a vadászati főidény is. Ha kirándulunk, túrázunk, akkor az első őszi hónapban több erdőgazdálkodási területen érhet minket váratlan meglepetés. Például az is, hogy a tervezett túránkat csak módosított útvonalon, vagy egyáltalán nem tudjuk megvalósítani.Nem árt ilyenkor érdeklődni a térség helyben gazdálkodó erdészeténél, netán a környék önkormányzatainak honlapjain, hogy mégis mire számíthatunk? Nem érinti régiónkat, de tény, hogy Bakonyban teljes erdőlátogatási tilalmat vezettek be szeptember végéig, és ugyanez igaz Somogy erdeinek egy részére is. Részleges erőlátogatási tilalmat vezettek be a Gemencben, a Mecsekben és Zala megyében is, ahol például szeptember 30-ig délután 16 óra és reggel 8 óra között az erdőn tartózkodni tilos!

Az életükkel játszanak

- Mindenképpen érdemes és kell megyénkben is tájékozódni, hiszen a a Bükkben, a Zemplénben és Aggtelek környékén is találkozhatnak a természetjárók korlátozásokkal - fogalmazott lapunk érdeklődésére Makár Richárd, a B.-A.-Z. megyei természetjáró szövetség elnöke. - Mivel sok a vadászatársaság a megyében, érdemes telefonon érdeklődni arról, hogy lesz-e vadászat?

A tapasztalatok szerint ennek ellenére is előfordulhat, hogy „belefutunk" egy-egy hajtásba, netán puskalövésbe. A megyei természetjárók első embere szerint kérdéses, hogy kinek is lenne pontosan a feladata az, hogy valamilyen módon értesítse a kirándulókat a vádaszatról. Ugyanakkor természetjárás közben az út szélén figyelmeztetéssel is találkozhatunk, amit saját érdekünkben vegyünk komolyan és kerüljük el a vadászterületeken át vezető turistautakat. Nem árt tudni, hogy azok, akik megsértik az erdőlátogatási tilalmat egyrészt az életükkel játszanak, másrészt komoly, akár több százezres pénzbírsággal is számolhatnak.

Makai Richárd kérdésünkre elmondta azt is, hogy hétvégente több ezren járják a megyei turista útjait.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában