Helyi közélet

2012.06.20. 15:09

Ladik - Feledhetetlen reneszánsz napok Bikalon

Bikal - "Sok-sok élménnyel és különdíjjal tértünk haza a Ladik médiavetélkedőről."

Bikal - "Sok-sok élménnyel és különdíjjal tértünk haza a Ladik médiavetélkedőről."Június közepén rendezték meg a Ladik, vagyis Lapot a diákoknak! média verseny országos döntőjét a Baranya megyei Bikalon.

Az indulás délelőttjén az Észak- Magyarország Szerkesztőségénél gyülekeztünk, ahol csatlakozott csapatunkhoz Hegyi Erika, megyei napilapunk újságírója, hogy képviselje hivatalosan is szűkebb pátriánkat, és szakértelmével segítse a zsűri munkáját.

A közel 6 órás buszozáson a két szomszédos megye, Hajdú- Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint a romániai Szatmár megye - csapatai voltak az útitársaink, akikkel már odafelé összebarátkoztunk.

Mihelyst megérkeztünk a bikali Puchner Élménybirtokra, szinte a lélegzetünk is elállt az elénk táruló idilli látványtól: egy csodaszép park, gyönyörű kastélyszállóval és egy Mátyás király korabeli mesés reneszánsz városka. Ezt a soha nem tapasztalt élményt még az esős időjárás sem tudta befolyásolni.

Még fel sem ocsúdtunk ámulatunkból, amikor pazar, négycsillagos szállásunk elfoglalása után pontosan 17, az országos döntőbe bejutott megyét képviselő napilapot kaptunk a kezünkbe csapatonként, alapos tanulmányozás, memorizálás céljából. Itt már sejtettük, hogy nem lesz könnyű dolgunk a másnapi döntőn.

Óriási összefogással

A próbatételt stílszerűen a kastély pompázatos lovagtermében rendezték, melynek hangulatához elbűvölően illett a csapatok reneszánsz korabeli jelmezekben előadott bemutatkozása. Ennél nívósabb, humorosabb és szórakoztatóbb élmény nem is oldhatta volna a feszültséget.

Az írásbeli feladatok sokrétűsége agyunk minden területét mozgósította, így csapatunknak óriási összefogásra volt szüksége, hogy a közös munka a legkisebb hibaszázalékot eredményezze. Itt a legnehezebb feladvány a műfajelméleti meghatározás volt, míg talán a legkönnyebben a korrektúrával boldogultunk.

A verseny utolsó harmadában következett a számomra legérdekesebb és legizgalmasabb kihívás, egy tudósítás megírására. A rögtönzött, spontán híradás az eltelt két nap élményeiről, eseményeiről kellett, hogy szóljon, de mindenképpen beleszőve a „Mátyás király”, „túrós rétes” és „3-as metró” szószerkezeteket. Beszámolunk olyannyira elnyerte a neves zsűri és a közönség tetszését, hogy a legmagasabb pontszámmal csapatunk részesült a tudósításért járó különdíjban.

Különdíjat kaptunk

Az utolsó nap, mint a rendezvény egyik fő szponzorának az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-ről szóló interaktív prezentációján vehettünk rész, mely nagyon sok érdekességet, látványos tudnivalót és szenzációs ismeretanyagot kínált. A várva várt eredményhirdetésen büszkén fogadtuk a tudósításért járó különdíjat, valamint a hozzátartozó ajándékcsomagot.

A legnagyobb ajándék számomra azonban mégis a feledhetetlen, valószínűleg soha vissza nem térő bikali napok élménye, melyet ballagó kossuthosként ezúton is tiszta szívemből köszönök a minket felkészítő Beluzsárné Torkos Erzsébet tanárnőnek.

- Varga Fanni, a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium végzős diákja -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában