Helyi közélet

2011.10.04. 17:06

Intézmények a kormányhivatalhoz

Miskolc - Több tízmilliárdos költségtől és adósságtól szabadulhat meg a megyei önkormányzat is.

Miskolc - Több tízmilliárdos költségtől és adósságtól szabadulhat meg a megyei önkormányzat is.A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat éves költségvetésének (általában 35-40 milliárd forintos nagyságrendről van szó) legnagyobb részét az egészségügyi, a gyermekvédelmi, a szociális ellátó, a középfokú oktatási valamint a közművelődési intézményrendszer működtetése teszi ki. Az idén tavasszal elfogadott költségvetési tervben az intézményhálózat büdzséje mintegy 35 milliárd forint volt. Ez összeg az időközbeni intézményátalakítások miatt természetesen változott. Az intézményhálózaton belül is a legnagyobb szeletet az egészségügy teszi ki. A megye időközben már egybeolvasztott öt kórházának kiadása az önkormányzat költségvetésének 65 százalékát teszi ki.

Évek óta küszködnek

A megyei önkormányzat hosszú évek óta azzal, hogy bevételei döntően az államtól származnak, ám azok nem fedezik az intézményhálózat működtetésével kapcsolatos kiadásokat. Jellemző adat, hogy míg korábban az állami normatív támogatás a közoktatási intézmények fenntartási költségeinek 70-72 százalékát finanszírozta, ez az arány 2010-ben már alig haladta meg az 50 százalékot.

Az önkormányzat többször kényszerült hitelfelvételre, illetve kötvénykibocsátásra, ám ezek mértéke ma már elérte a nagyon nehezen kezelhető mértéket. A megyei hitel és kötvénykibocsátásból származó adósságállomány meghaladja a 10 milliőrd forintot. Ráadásul jövőre meg kellene kezdeni a tőketörlesztést is, amely évi mintegy 1,3 milliárd forintos kiadást jelentene a megyei büdzsének.

Mindezek ellensúlyozására már 2009-ben az intézmények működési kiadásait 10 százalékal csökkentették és közművelődési ágazatban további 5 százalékos megtakarítás vártak el. A következő esztendőben a pénzügyi kényszer miatt újabb 20 százalékos költségvetési keretcsökkentést hajtottak végre. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat tavaly ősszel hivatalba lépett új vezetése alapelvként fektette le, hogy a hiány további növelésére nincs lehetőség. Az intézményrendszer átalakítása és racionalizálása révén jelentős kiadácsökkentés remélt a megyei vezetés. Az idei év első felében minden eddiginél nagyobb mértékű átalakuláson ment keresztül a megyei egészségügyi, közoktatási, gyermekvédelmi és szociális ellátó rendszere. Új – több tucatnyi másikat magába foglaló – intézmények jöttek létre, illetve több intézményeket integráltak egybe.

Országos a probléma

A helyzet nem Borsod-Abaúj-Zemplén specifikus, hiszen hasonló gondokkal küszködik az ország szinte valamennyi megyéje. Kétségtelen azonban, hogy a térség gazdasági állapota és az itt élők szociális helyzete nehezíti a dolgot. A kormány a megyék tarthatatlannak bizonyuló állapotán akar azzal segíteni, hogy az intézményeket átveszi működtetésre, levéve ezzel a megyék válláról ezt a terhet. Mint fentebb jeleztük, ez megyénk esetében több tízmilliárdos tétel. További korménysegítség az adósságállományok átvétele, amely Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzatnál 10 milliárd fölötti összeg lehet.

Mint megtudhattuk, a kormány szándéka szerint a jövőben a megyei önkormányzatok a területfejlesztés irányításával kapcsolatos tevékenységet fognak végezni.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában