Katasztrófavédelmi összefoglaló

2023.12.05. 08:00

Hó, mérgező gáz, baleset, árvíz és tűz miatt is intézkedniük kellett a borsodi tűzoltóknak

Az elmúlt héten a vármegye tűzoltóit 183 alkalommal riasztották, amiből 101 műszaki mentés volt.

Boon.hu

Illusztráció

Fotó: MW

A havazás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a műszaki mentések adták a legtöbb munkát a tűzoltóknak november 28-án. Az egységeket főként elakadt járművek miatt riasztották, összesen huszonegyszer kellett beavatkozniuk.  A sátoraljaújhelyi tűzoltók hat busz továbbhaladásában nyújtottak segítséget, de árokba csúszott személygépkocsit és elakadt kamiont is mentettek. Az események során nem történt sérülés.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében hússzor riasztották a tűzoltókat az időjárással összefüggő események miatt november 30-án. Az egységeknek legtöbbször elakadt járművek továbbhaladásában kellett segítséget nyújtaniuk. Tiszaújváros külterületén, a Mezőcsáti úton egy kamion, egy kisteherautó és két személygépkocsi ütközött össze. A kisteherautóba és az egyik személygépkocsiba beszorult a sofőr. A tiszaújvárosi hivatásos tűzoltók a kisteherautó vezetőjét kéziszerszámokkal, a személyautóét pedig feszítővágóval kiszabadították, a kimentett embereket átadták a mentőknek. Novajidrány térségében, az M30-as autópálya Miskolc felé vezető oldalán szalagkorlátnak ütközött egy kisteherautó. Az utat az encsi hivatásos tűzoltók tették szabaddá, a kitört kerekű járművet a leállósávba vontatták.

Rosszullétre panaszkodtak egy nyaralóként használt lakásban Borsodnádasdon, a Vörösmarty Mihály úton december 2-án. A lakásban gázkonvektorral fűtöttek, ezért felmerült a gyanú, hogy az észlelt tünetek szén-monoxid miatt jelentkeztek. A lakók kikapcsolták a fűtőberendezést és szellőztetni kezdtek, az esetet pedig bejelentették a 112-es segélyhívó számon. Az ózdi hivatásos tűzoltók mérőműszerrel megállapították, hogy a levegő szén-monoxid-szintje megemelkedett. A gázszolgáltató szakemberei átvizsgálták a fűtőberendezést, a mérgező gáz a meghibásodott gázkonvektor miatt keletkezett.

Két személygépkocsi karambolozott Gelej és Mezőnagymihály között december 2-án. Az ütközés következtében az egyik autó sofőrje a járműbe szorult. A mezőcsáti hivatásos tűzoltók áramtalanították gépkocsikat, majd feszítővágó segítségével kiszabadították a bajbajutott embert és átadták a mentőknek.

A Bélus-patak áradása miatt kérték a tűzoltók segítségét Mérán december 2-án. A helyi települési mentőcsoport homokzsákok elhelyezésével vízkormányzást végzett a Vasút úton, míg az encsi tűzoltók a Malom úton avatkoztak be. Az egység kéziszerszámokkal és homokzsákokkal egy lakóházat védett meg a víztől. Az eset során nem történt sérülés és anyagi kár sem keletkezett.

Szalagkorlátnak hajtott és kigyulladt egy kamion az M30-as autópálya 30573-as lehajtóján, Muhi külterületén december 3-án. Az eseményhez a tiszaújvárosi hivatásos tűzoltók vonultak egy gépjárműfecskendővel és egy vízszállítóval. Az egységek kiérkezése előtt a sofőr elhagyta a vezetőfülkét. A tűzoltók gyorsbeavatkozó sugarakkal és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet, amely a rakománnyal együtt az egész járművet érintette. Az eset során nem történ sérülés.

Egy lángoló személygépkocsi miatt riasztották a tűzoltókat Tiszalúcra, a Dózsa György utcába december 3-án. A szerencsi hivatásos tűzoltók kiérkezésekor az út menti árokban lévő autó teljes terjedelmében égett. Az egység gyorsbeavatkozó sugarakkal elfojtotta a lángokat és átvizsgálta gépkocsit. A kiégett járműben senkit sem találtak a tűzoltók – olvasható a baz.katasztrofavedelem.hu-n.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában