Vesztegetett

2023.11.23. 15:41

Tízmilliós nagyságrendben csalt telefonokkal

Valós személyek adatait felhasználva telefonokat vásárolt és értékesített - elítélte a bíróság.

Boon.hu

Telefonokkal üzletelt (illusztráció)

Ítéletet hozott a Miskolci Törvényszék abban a büntetőügyben, melyben a megállapított tényállás szerint az I. rendű vádlott férfi 2018 decembere és 2019 márciusa között mintegy 31 alkalommal vásárolt részletfizetésre mobiltelefonokat  egy távközlési szolgáltató online felületéről – kihasználva az internetes rendelés adta egyszerűbb feltételeket –, az ügyletekhez pedig valós, de általa ismeretlen személyek adatait használta fel. Az I. rendű vádlott a felhasznált személyes adatokat egy, a jelen eljárással nem érintett ismerősétől, pénzfizetés ellenében szerezte be. 

A megrendelt mobiltelefonokat a futár foglalkozású II. rendű vádlott munkaköri szabályait megszegve – alkalmanként 10-20 000 forintért – előre egyeztetett időpontokban és helyeken adta át a szerződésben szereplő személyek helyett az I. rendű terheltnek, aki a megszerzett nagy értékű eszközöket továbbértékesítette. A vádlottak cselekményükkel összesen több mint 13 millió forint kárt okoztak a távközlési szolgáltatónak, mely csak csekély részben térült meg.

Hamis okiratokkal 

A törvényszék az I. rendű vádlottat folytatólagosan elkövetett vesztegetés és csalás bűntette, továbbá többrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége és személyes adattal visszaélés vétsége miatt 2 év 6 hónap szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá mintegy 5 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el vonatkozásában. A bíróság II. rendű vádlottat folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében, bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében és többrendbeli, szintén bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében találta bűnösnek és őt 2 év, végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 3 év csomagkiszállító futár foglalkozástól eltiltásra ítélte, esetében is vagyonelkobzást rendelt el és egyúttal előzetes mentesítésben részesítette. Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában