Csalót fogtak

2022.08.11. 14:23

Letartóztatásban a százmilliós csalás debreceni gyanúsítottja

Akár tizenkét év szabadságvesztést is kaphat a lakástulajdonosokat megtévesztő férfi.

ÉM

Fotós: Shutterstock

A Miskolci Járásbíróság elrendelte annak a debreceni férfinak a letartóztatását, akivel szemben jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult nyomozás. 

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2019. decembere és 2021 novembere között összesen 16 alkalommal követhetett el jelentős, illetve nagyobb kárt okozó csalási cselekményeket.  

A férfi rendszerint ingatlannal rendelkező személyek bizalmába férkőzött és különféle módszerekkel arra vette rá őket, hogy lakástulajdonukat adják, ajándékozzák vagy cseréljék el, azonban ellenértéket csak kevés esetben kaptak a sértettek. Előfordult olyan eset, amikor a volt tulajdonos hozzájutott a vételárhoz, azonban azt a gyanúsított – gyermekei veszélyeztetettségére hivatkozással – kölcsönkérte, máskor pedig egyszerűen elvette, visszafizetés pedig nem történt. A terhelt többször használta ki a sértettek alkoholos befolyásoltságát az ügyletek véghezviteléhez.

Szökésétől tartanak 

A gyanúsított – bűnössége esetén – akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A bíróság álláspontja szerint a részben nagyobb tárgyi súlyú bűncselekmények miatt kiszabható szankció mértékére figyelemmel megalapozotton fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, amelyet a férfi személyi körülményei nem ellensúlyoznak. Tartani kell továbbá attól is, hogy a tanúkkal összebeszélne, őket jogellenesen befolyásolná és ezzel veszélyeztetné a bizonyítást. Nem zárható ki a bűnismétlés veszélye sem. Mindezeket mérlegelve a bíróság 2022. szeptember 11. napjáig elrendelte a terhelt letartóztatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában