Ítélet

2022.04.06. 15:36

Ittasan vezetett, elütötte a gyermeket, majd segítségnyújtás nélkül távozott a gesztelyi sofőr

A Miskolci Járásbíróság 2022. április 5. napján megtartott előkészítő ülésen ítéletet hozott annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben segítségnyújtás elmulasztásának bűntette és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség.

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A megállapított tényállás szerint a vádlott férfi 2020 júliusában a kora délutáni órákban ittas állapotban haladt gépjárműjével Gesztely egyik utcájában, miközben forgalmi okokból hátramenetet hajtott végre. A manőver során balra kanyarodott, azonban alkoholos befolyásoltsága miatt nem észlelte az útpadkán tartózkodó, ülve játszó kiskorú sértettet, ezért elütötte őt. A személygépkocsi alá került sértett sikított, majd kimászott a jármű alól és beszaladt a szomszédos ingatlan udvarára.

 

A sofőr észlelte ugyan a gyermek sikítását, kiszállva az autóból látta azt is, hogy a sértett elszaladt a helyszínről, azonban anélkül, hogy segítséget nyújtott volna, adatai hátrahagyása nélkül lakóhelyére távozott.

 

A sértett a baleset következtében nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos és horzsolásos sérüléseket szenvedett.

 

A vádlott az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a bíróság segítségnyújtás elmulasztásának bűntette és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt 1 év 6 hónap szabadságvesztésre és 1 év 10 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte; a szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. Enyhítő körülményként értékelte a beismerő vallomást, míg súlyosító körülményként esett latba a büntetéskiszabás során a vádlott által elkövetett többszörös KRESZ-szabályszegés, alkoholos befolyásoltságának mértéke, valamint az ittas állapotban elkövetett bűncselekmények elszaporodottsága.

 

Az ítélet jogerős - közölte a Miskolci Törvényszék.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában