ózdi gyilkosság

2021.05.11. 14:55

Száz évet jósolt áldozata, életfogytiglan lehet belőle

A védő és a vádlott szerint a férfi nem akarta megölni az asszonyt, csak bántalmazni.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Első fokon hirdetett ítéletet a Miskolci Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, aki még 2019 novemberében ölt meg egy idős nőt ózdi otthonában.

H. Péter egy szerelmi háromszög és ebből fakadó vita kapcsán került kapcsolatba a sértett ismerőivel, akit aztán a konfliktus másnapján fölkeresett azzal, hogy el kell vinnie a férfi ott hagyott mobiltelefonját. Ezt végül erőszakkal vette el, pofon ütötte az asszonyt. Másnap a vádlott ismét elment a sértetthez, aki kérdőre vonta a férfit, erre az a nőre támadt: fején, testén ököllel, tenyérrel ütötte, minek hatására a sértett vérző arccal a konyha padlójára esett. A vádlott a földön fekvő nőt tovább bántalmazta, legalább harminc alkalommal megütötte, megrúgta, megtaposta. A sértett „száz évet fogsz ülni te köcsög” kifejezéssel próbálta fenyegetni támadóját, mire az kiment a házból, a sérült nőre zárta az ajtót és Budapestre utazott.

A sértett a bántalmazása során jelentős testi és lelki gyötrelmet szenvedett, a fej, a mellkas és has sérülései, az arckoponya-, a borda- és a szegycsont törése miatt a helyszínen elhunyt, életét az azonnali orvosi beavatkozás sem menthette volna meg.

Erőszakos, többszörös visszaeső

A keddi napon előbb a perbeszédek hangzottak el, az ügyész szerint H. Péter a tettét erőszakos, többszörös visszaesőként követte el. Többször megváltoztatta vallomását, végül beismerte tettét és elmondta, bűnösnek érzi magát, megbánta, s nem vitatta a jogi minősítést, de tárgyalást kért. A bíróságon tanúkat, szakértőket hallgattak meg. Az ügyész különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és rablás miatt kért életfogytig tartó szabadságvesztést a vádlottra, s kérte a feltételes szabadulás kedvezményből való kizárását. A sértett lánya egyetértett az ügyésszel, megfelelőnek találta az életfogytig tartó szabadságvesztést.

A vádlott ügyvédje szerint védence az első kihallgatása alkalmával elismerte a cselekményt, de halált okozó testi sértés miatt folyt eljárás ellene. Elismerte a bántalmazást, de nem akarta a sértett halált. Szerinte téves a cselekmény jogi minősítése, szándék hiányában nem állapítható meg az emberölés. A vádlott konkrét tudattartalma alapján lehet elhatárolni a két cselekményt, nem kívánta az asszony halálát, s nem is úgy bántalmazta, hogy esetleg belenyugodott volna annak tragikus kimenetelébe. Az elkövetési körülményekből lehet következtetni arra, hogy nem akart ölni, nem használt eszközt, nem tett olyan kijelentést, hogy meghal a sértett.

Személyiségzavar

A vádlottat igen alacsony intellektus, disszociális személyiségzavar jellemzi, tervezési, előre látási képessége hiányos. Kérte, hogy halált okozó testi sértésben mondja ki bűnösnek a bíróság, értékelje javára, hogy elismerte cselekvőségét, megbánó magatartását, hosszú ideje fönnálló személyiségzavarát. Az utolsó szó jogán H. Péter azt mondta, nem akarta megölni egyáltalán áldozatát és megbánta tettét.

A Miskolci Törvényszék kihirdetett ítéletében az erőszakos többszörös visszaeső vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, megállapította, hogy a szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható. Súlyosító körülmény volt, hogy a vádlott büntetett előéletű, erőszakos bűncselekmény (fegyveres rablás) miatt már korábban is szabadságvesztésre ítélték. Emiatt törvényileg kötelező volt őt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélni és kizárni a kedvezményes szabadulás lehetőségéből, nem értékelhette az enyhítő és súlyosító körülményeket sem. Tíz évig a közügyek gyakorlásától is eltiltotta.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője téves jogi minősítés, illetve a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett. A büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/beszamithato-az-ozdi-gyilkossag-vadlottja-5165518/

https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/szaz-ev-borton-volt-a-haldoklo-asszony-joslata-4541768/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában