Életet mentett

2021.02.01. 14:46

Jelzett a szén-monoxid érzékelő

Működésbe lépett a szén-monoxid-érzékelő egy fonyi családi házban február 1-jén.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az encsi hivatásos tűzoltók gázérzékelő készülékkel méréseket végeztek az épületben, amely során megemelkedett szén-monoxid szintet tapasztaltak. Az ingatlant cserépkályhával fűtötték, a mérgező gáz vélhetően a kémény összekötő csövénél szivárgott vissza a lakótérbe. Az egyik lakót a mentők megfigyelésre kórházba szállították.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján felhívják a figyelmet arra, hogy a lakosság körében egyre többen tesznek annak érdekében, hogy csökkentsék a fűtési időszakkal járó veszélyeket az otthonukban, hiszen ilyenkor jellemzően megemelkedik azoknak a tűzeseteknek a száma, amelyek a tüzelő-, fűtőberendezések működésével hozhatóak kapcsolatba. A háztartásban keletkező tüzek mellett gyakoriak a szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő balesetek is, azonban odafigyeléssel mindezek megelőzhetőek.

Kiemelik, ha valaki rendszeresen ellenőrizteti kéményseprővel a fűtőberendezéseit és a hozzájuk tartozó égéstermék elvezetőt, csak a készülékhez javasolt, jó minőségű tüzelővel fűt, elegendő levegőt biztosít az égéshez és nem halmoz fel gyúlékony anyagokat a fűtőberendezés közelében, már megtette az alapvető lépéseket saját és családja biztonsága érdekében.

A statisztikák azt mutatják, hogy egyre többen használnak az otthonukban füst- és szén-monoxid-érzékelőt, amelyek nagyban hozzájárulnak a tüzesetek és szén-monoxid-szivárgások korai észleléséhez. Felhívják a figyelmet arra, ha teheti, használjon Ön is otthonában ilyen készülékeket, hiszen ezekkel tovább csökkentheti a sérülések kockázatát és az anyagi károk mértékét.

A hatóság által bevizsgált és megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listáját megtalálják itt.

A hatóság által bevizsgált és nem megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listája pedig itt található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában